Hollanda Politik Tarihinde Bir İlk “ HukukDevleti, Hukukun Üstünlüğü ve DevletinKuvvetler Ayrımı Tartışılıyor“
Hollanda’nın mayıs ayı siyasi gündemi nedir dersek?
Hollanda halkının yüzde % 75’i Hollanda koalisyonupolikalarından hoşnut değil. Doğrusunu söylemekgerekirse bende günde 1,5 saatlik radyo proğramlarıdinletimimden sonra başka bir sonuçtabeklemiyordum.
Hollanda’da yönetimde olan popülüst Dick Schoof koalisyon hükümeti var olan acil sorunlara çözümaramaktan çok, gelecek yıllara sanki kendi kendiniçözülecek sorunlarmış gibi ertelemeyi ve finanskaynağı bulamayan, bir değil 5 başlı bir hükümetgörüntüsü vermekte.
Yeni politik elan; Var olan sorunlar enflasyon, devalüasyon, konut fakirliği ( Woningsnood ), Gıdafakirliği (Voedselarmoede ), mülteci akımı, karbonemisyonu, Devlet hizmetlerinin iyileştirilmesi, seçmenin politik güveni ,Çocuk bakım desteği sorunuve gelecek güvencesi gibi (toekomstzekerheid )birden çok ülke için lüks olmakla birlikte, Hollanda’nın var olan sorunlarına yakın bir zamandaçözüm bulması beklenmeyen bir Koalisyonhükümeti.
Bir yanda büyük ortak PVV ve durmadan mülteci veasiel politiklarında yeterli sonuç alamayan PVV veWilders hükümeti ve koalisyonu düşürmekle tehditetmekte. Diğer yandan 20 milletveki ile TemsilcilerMeclisi’nde ve koalisyonda yer alan Nieuw Sociaal Contract ‘ın (NSC ) lideri Pieter Omtzigt Boks maçının misali, müsabaka bitmeden “Politikhavlusunu “ Lahey’deki politik ringe altışbulunmakta.
Ipsos I&O-zetelpeiling: tevredenheid met kabinet op laagste punt in tien jaar
Son 50 yılda Hollanda’da bu kadar hızlı bir politikerozyonla karşılaşmamıştık. Biraz daha görelimbakalım diyen olsada, Hollanda’da her geçen günerken seçim isteyenlerin oranı artmakta
Ipsos ‘un araştırmasına göre Hollanda’lı seçmeninyüzde % 46 ‘sı erken seçim isterken, seçmenin yüzde% 37 ‘si Parlementer koalisyon hükümetininkalmasını istemektedir.
23 Kasım 2023 seçimlerde salt büyük çoğunlukla(meerheid kabinet ) kuralan koalisyon hükümetibügün çoğunluğu kaybetmiş bulunmakta. Kamu oyuyoklamalarında VVD 26, PVV 28, BBB 5, ve NSC 2 temsilci ile gözükmekte. Koalisyon ortaklarındansadece Liberal VVD oylarını 24 ‘den 26 temsilciyeçıkarmakta.
Günah keçisi ( Zondebok ) Hollanda halkınımutlu etmiyor
Günah keçisi, ezanların seslerinin kısılması, imzanlanmayan mülteci gönüllüleri Kraliye nişanıkararı, uyum içinnde devam eden entegrasyondauyumsuzluk arayan hükümet, mülteci akımını birtürlü durduramıyor.
Hollanda Hukuk devleti baskı altında (De Rechtstaat staat onder druk)
Hollanda’da insan hakları, Hukuk devleti,hukukunüstünlüğü, kuvvetler ayrımı yargı ve yürütmeninuzun bir süredir Hollanda hükümetinin uygulamlarıile Hollanda Hukuk devletinin tehdit altında olduğüciddi bir şekilde dillendiriliyor.
Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, göç, göçmen, mülteci ve Anti İslam karşıtlığı doruknoktasına erişmiş bulunmakta. Buna rağmen var varolan göçmen, mülteci ve İslam yanlısı ve savunucusuDENK partisi geçen yıllarda olduğu gibi kamu oyuyoklamalarında 3 vey 4 temsilci gözüküyor.
Birde yakın bir zamanda olabilecek erken seçimlerdeStratejik oy kullanımı (Strategisch stemmen ) gündem olduğu gerçegine karşı sanki DENK’inpolitik kaderi Hollanda kökten Hristiyan ve reformistparti Staatkundig Gereformeerde Partij SGP ‘ye ( 3 milletvekil ) benziyor.
Yine geldik Almaya politik örneğine
Almanyada 23 Şubat 2025 tarihinde yapılan erken Federal Meclis seçimleri (Bondsdagverkiezingen )Sonra CDU/ CSU ve SPD koalisyon hükümetikurulmuş bu hafta başında ( 5 mayıs ) Başbakan ( Bondskanselier ) Friedrich Merz kabinesi görevebaşladı.
Almanya hapşırşa Hollanda nezle olurmuş ( Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden ). Evet yolda gözüken bir erken seçimlerde yineoylarını artıracak Liberal VVD, D66, SosyalDemokrakt PvdA ve yeniden politik areneda yeralacak olan Hristiyan Demokratlardan CDA ’nınkoalisyon ortaklığı gibi gözüyor Almanya misali.
Her var olan politik oluşumda bir hayır vardır derlerya, bunda da bir hayır vardır.Yine kaldık eskiumutların icindeki küçükte olsa politik küçükumutlara. Bizden bu kadar saygılarımla.
Nejat Sucu