Hollanda çalışma ve güvenlik yasası değişiklikleri


  • Kayıt: 10.10.2014 14:21:00 Güncelleme: 10.10.2014 14:21:00

Yeni bir güncel konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu ay sizleri, Hollanda’da Çalışma ve Güvenlik yasasında yapılan değişikliklerin neler olduğunu ve bu değişikliklerin işçi ve işverenler için ne anlama geldiği, yürülüğe nezaman gireceğini ele almak istiyorum. Çünkü 1 Temmuz 2014 tarihi olarak daha önce belirtilen Çalişma ve Güvenlik yasası değişiklikleri ( De wet Werk Zekerheid) ertelenerek 1 Ocak ve bazı bölümlerininde 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yürülüğe gireceğini sizlere bildirmek istiyorum.

 

 

Niçin bu değişiklikler yapıldı?

 

Çalışma ve Güvenlik yasasında ( De wet Werk Zekerheid), işten çıkarma hakkının kolaylaştırılması ve hızlandırılması, işten çıkarılmada finansan giderlerin aşağı düşürülmesi, Flex çalışanların hukuki konumlarının iyileştirilmesi, daha çok işsizlik ödeneği alan kişilerin (WW) iş hayatına yönlendirilmesi amaçlanmakta.

 

Bu değişiklikle çalişanların sürekli iş sözleşmesini (een vast dienstverband) daha erken alacaklar ve bu yeni değişikliğe göre 6 ay ve kısa olan iş sözleşmeleri için deneme ( proeftijd) söz konusu olmayacak.

 

Değişiklikler 1 Ocak 2015 ve 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yürülüğe girecek.

 

 

Şimdi sizlere bu yeni değişikliklerin neler olduğunu sıralamaya çalışalım:

 

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanacak değişiklikler şunlar:

 

- Belirli iş kontratları ( arbeidscontracten voor bepaalde tijd) 6 ay ve kısa olanlar için deneme şartı işveren tarafından uygulanamıcak. Bu aynı zamanda yeni devamı olacak iş sözleşmesinde de geçerli olacak.

 

- Bir işcinin 6 aylık yada daha uzun bir iş şözleşmesi varsa ve bu otomatik olarak bitiyorsa, işvereniniz iş kontratınız bitmeden 1 ay öncesinden size yazılı olarak iş kontratınızı uzatıp uzatmıcanı bildirmek zorunda. İşveren bu yazılı bildiride size iş kontratınız uzatılıp yada uzatılmıcanı bildirecek veya değişik şartların geçerli olup olmadığını size bildirecek.

 

- Şayet işveren işcisine sözleşmesinin bitimine 1 ay kala sözleşmesi konusunda yazılı olarak bildirmemesi durumunda ,enfazla 1 ay tazminat ödemek zorunda kalacak.

 

- İşveren işcisi 6 ay çalıştıktan sonra, işcisinin kontratı 0- uren olsada yani işiniz yoksa , maaşınızda yok kuralı kaldırılıyor ve 6 ay çalıştıktan sonra işvereniniz size işiniz olmasada maaş ödeme zorunluluğu getiriliyor.

 

- İşverenler iş sözleşmelerinde rekabet koruma maddesi ( een concurentiebeding) bu yeni değişiklikle yalnız çok ağır şirket çıkarları söz konusu olması halinde yer verebilecekler. İşverenler bunu iş sözleşmelerinde neden gerekliliğini motive etmeleri gerekerecek.

 

 

1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olan değişiklikler:

 

- İşverenler en fazla 2 yıl içerisinde 3 defa geçici iş kontratı (bepaalde tijd) verebilecek. Nezaman bu üç sözleşmenin süresi 2 yılı geçerse kişi otomatik olarak sürekli iş kontratı (een contract onbepaalde tijd) sahibi olacak.

 

- Burada iş kontratı arasında ki süre 6 aydan kısa olması gerekmekte ve ilk kontratın ilk gününden itibaren sayılarak 2 yılı doldurması durumunda sürekli iş kontratı hakkını kazanmış olacaksınız.

 

- Iş sözleşmeleri arasındaki mesafe 6 aydan fazla ise, ozaman süre yeni iş kontratı ile başlar.

 

- 1 Temmuz 2015 tarihine kadar ise eski yasa geçerli olacak; en fazla 3 iş sözleşmesi arasında en fazla 3 ay kesinti olmak şartı ile 3 yıl sonra sürekli iş sözleşmesi hakkına sahip oluyorsunuz.

 

 

Işten çıkarma hakkı (ontslagrecht) 1 Temmuz itibariyle değişiyor:

 

- İşten çıkarma prosedürü şirket ekonomik nedenler ve uzun süreli iş görememezlik nedeniyle Işsizlik Ödenek Kurumu (UWV) aracılı ile gerçekleşecek.

 

- Başka nedenlerden dolayı olan işten çıkarmalar mahkeme (de kantonrechter) aracılığı ile yapılacak.

 

- İş sözleşmelerinin iptal edilmesi için düşünme zamanı 2 hafta olarak kalacak.

 

 

İşe geri kazanma tazminatı ( Transitievergoeding)

 

- 2 yıl ve daha uzun süre geçici ve sürekli ( bepaalde of onbepaalde tijd) iş sözleşmesi olanların 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren işe yeniden dönme için gerekli eğitim tazminatı ( transitievergoeding) hakkına sahip olacaklar. Bu miktar6 ayda 1/6 aylık maaşına tekamül edecek. 10 yıl ve fazlası çalışmış içiler icin ise aylık maaşının ¼ oranı kadar olacak.

 

- Küçük şirketler için ise geçiş süreci geçerli olacak. Bu şirketler şayet işcilerini finansal durumdan dolayı zorunlu olarak işten çıkarırlarsa en fazla 2020 avro çıkış tazminatı odeyecekler.

 

- Yıllık olarak 75.000 Avro’dan fazla geliri olanlar iş tazminatı olarak en fazla 75.000 yada bir yıllık maaş olacak.

 

- İşveren olarak 18 yaşından küçük işci çalıştırıyorsanız ve enfazla 12 saat çalışıyorlarsa, ozaman bu tazminat geçerli olmayacak.

 

 

 

Bron: Rijksoverheid.nl

 

 

 

Ali Osman Biçen