Hollanda ile yeni bir sayfa açılıyor


  • Kayıt: 16.01.2019 08:04:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:06

Hollanda ile yeni bir sayfa açılıyor


Son dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde gözle görülür bir iyileşme var. Bu her iki tarafın da çıkarına olan bir gelişme. Amerika’nın çok yönlü baskısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın öngörülemeyen hareketleri, Ortadoğu’daki stratejik gelişmeler ve Suriye konusu bu yakınlaşmayı hızlandıran faktörler arasında.


Özellikle Türkiye, Almanya, Hollanda ve Avusturya arasındaki siyasi tartışmalar Avrupa ile ilişkilerin ciddi olarak gerilmesine neden olmuştu.


Avrupalı siyasetçiler seçim dönemlerinde Türkiye karşıtlığını, kendilerini kurtarmak için bir araç olarak kullandılar. Oluşan negatif havayı ortadan kaldırmak bu nedenle kolay olmuyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin’deki G-20 zirvesinden dönerken 2019 yılı içinde birçok Avrupa ülkesiyle ilişkileri geliştirmek yönünde önemli haberler alacağımızı söylemişti.


Hatta ilk adımı atarak Hollanda tarafından gelen isteği kabul etti ve bir süre önce ciddi kriz yaşadığımız Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile G-20 vesilesiyle Buenos Aires’te bir görüşme yaptı.


Hollanda makamları da bu jesti karşılıksız bırakmıyor. Açıklamaları ve bazı adımlarıyla Ankara’ya yaklaşmaya çalışıyorlar. Karşılıklı iyi niyetli girişimlerin devamıyla yakın bir tarihte Hollanda Başbakanı Rutte, Türkiye’yi ziyaret edebilir.


500 yıldır dünyada en fazla ticaret yapan ülkelerden olan Hollanda’nın Türkiye gibi önemli bir ülkeyi gözden çıkarabilmesi imkânsız.


Nitekim Türkiye-Hollanda siyasi ilişkilerinin çok kötü gittiği dönemlerde bile ülkemizdeki Hollanda kökenli kuruluşlar işlerine odaklanmaya devam ettiler.


Türkiye’nin çekirdek AB ülkeleriyle ilişkilerindeki son durumu konuşmak üzere hafta sonunda Hollanda ve Belçika’ya davet edildim. Kısa süre önce görevine atanan Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli’yle de bir araya geldik. Büyükelçilik rezidansında eşi Ayşe Dişli ve diplomatların da katılımıyla yemek yedik.


Türkiye’nin Hollanda Büyükelçiliği aynı zamanda bir uluslararası merkez olan Lahey şehrinde. Büyükelçilik, tarihi 1600’lü yıllara uzanan muhteşem bir binada bulunuyor. Hemen bitişiğindeki rezidansın salonları adeta bir sanat galerisi güzelliğinde.


Uzun yıllar Hollanda’da finans sektöründe üst düzey yönetici olarak çalışan Dişli, AK Parti’nin kurucuları arasında yer alarak siyasete girmişti. Genel Başkan Yardımcılığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlığının ardından Hollanda Büyükelçisi olarak atandı. Uluslararası ilişkiler tecrübesi, iyi derecede Flamanca biliyor olması önemli bir avantaj.


Şaban Dişli, büyükelçilik rezidansındaki sohbetimizde son aylarda Hollanda’da Türkiye hakkındaki havanın son derece olumlu olduğunu, 2019’da bu ülkeden gelen ziyaretçi sayısında rekor kırılabileceğini söyledi. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Utrecht fuarından benzer izlenimlerle dönmüştü. Hatta Hollanda harcama kapasitesi açısından tam da Mehmet Ersoy’un beklediği yüksek gelir grubundan turist potansiyeline sahip.


Algemeen Dagblad gazetesinin haberine göre; projeksiyonlar 2019 yılında Hollanda’nın bir numaralı turizm destinasyonunun, yüzde 40’lık turist artışıyla Türkiye olacağını gösteriyor.


Hollanda’nın Türkiye’deki yatırım toplamının 24 milyar dolar, Türklerin oradaki girişimlerinin tutarının da 10 milyar dolar olduğu düşünülünce 2019 yeni bir başarı hikayesinin yazılması için iyi bir fırsat olacak.

 

Kaynak: Posta

Hakan Çelik