Rotterdam’da 10 bini Aşkın Kişi Gazze İçin Yürüdü

Rotterdam’da Müslümanlar tarafından kurulan ve geçtiğimiz Mart ayında ilk kez girdiği yerel seçimlerde 2’si anakent olmak üzere semt belediyelerine toplam sekiz temsilci gönderen NİDA partisinin öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşüne katılım organizatörleri gayet memnun etti.


  • Kayıt: 28.07.2014 18:27:00 Güncelleme: 28.07.2014 18:29:00

Rotterdam’da Müslümanlar tarafından kurulan ve geçtiğimiz Mart ayında ilk kez girdiği yerel seçimlerde 2’si anakent olmak üzere semt belediyelerine toplam sekiz temsilci gönderen NİDA partisinin öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşüne katılım organizatörleri gayet memnun etti. 10 binin üzerinde insan Gazze’deki katliamı sert bir dille protesto etti. Rotterdam’ın merkez tren istasyonu yakınlarında bulunan Schouwburg meydanında toplanan ve bir çoğu çeşitli kentlerden gelen binlerce kişi bebek katili İsrail’i çeşitli sloganlarla kınadılar. Programı destekleyen SP ve Yeşiller partilerinden temsilciler kısa konuşmalar yaparak Gazze’de bir an önce barışın gelmesi temennisinde bulundular. Programı sunan NİDA partisi başkanı Noureddin El Quali şöyle konuştu. Sizler bu gün Gazzeliler için sesinizi duyurmak için buradasınız. Ben inanıyorum Gazzeliler sizi çok iyi duyacaklardır. Ama bence asıl duyması gerekenler buradakilerdir. Den Haag’dakilerdir. Umarım onlarda sizi duyacaklardır. Onların duyması için belki sesimizi biraz daha gür çıkarmamız gerekecek ve bu gün bunu yapacağız inşallah” diye konuştu.

 

 

Konuşmaların ardından milli görüş genç kızları tarafından hazırlanan ve ucunda şehit edilen çocukların isimleri yazılı olan beyaz balonlar gökyüzüne bırakıldı.
Daha sonra meydanda toplanan çeşitli kökenlerden binlerce kişi “Bir barış köprüsü de biz oluşturalım” adı altında yaklaşık 5 kilometrelik mesafeyi katetmek için yürüyüşe başladılar. Rotterdam’ın iki sembol köprüsü olan; Erasmus köprüsü ve Willems Köprüsü üzerinden geçmek için hareket ettiler. Çeşitli sloganlar atarak önce Erasmus köprüsünü oradan da Willem II. Köprüsünü yürüyerek geçen göstericiler daha sonra Erasmus köprüsü yakınlarında bulunan Maasbulvarındaki “mücadele anıtı” yanına toplandılar. Orada, rotterdamda halihazırda yaşayan 180 ayrı etnik gurubun bayrakları direklerde dalgalanmaktadır. Ancak arasında Filistin bayrağı bulunmuyordu. “Filistin de Bir Devlettir” sloganıyla Filistin bayrağı da orada bir direğe çekildi ve İbrahim isimli bir sanatçı tarafından Filistin milli marşı okundu. Gayet güzel geçen protesto yürüyüşü son olarak Noureddin El Quali’nin yaptığı teşekkür konuşması ile hitam buldu. Her hangi bir olumsuz olayın yaşanmadığı protesto yürüyüşünü NİDA partisi Türk kökenli anakent meclis üyesi Aydın Peksert değerlendirdi. Katılımın beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirten Peksert yürüyüşlerin Hollanda’da gündemi belirlediğine işaret etti. On binin çok üzerinde katılımın olduğunu hatırlatan Pekset herkese teşekkür etti. Bilhassa böyle sıcak ve uzun bir günde oruçlu olarak Gazzeli kardeşleri için yüreklerini ortaya koyarak burada bulunan genç yaşlı çocuk, bay bayan herkese şükranlarını bildirdi. “Gerçeği görüp de söylemeyen dilsiz şeytandır” düsturu ile hareket ettiklerini belirten Peksert “umarız maksat hasıl olur” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Adnan Şahin / Rotterdam