Hollanda'daki STK'ların ve hukukçuların bir an önce toplanıp uyum yasası hakkında yeni bir çalışma başlatmaları bekleniyor

Hollanda hükumetin 1 Ocak 2022 den itibaren tekrar yürürlüğe koyduğu yeni uyum yasası çok kişiyi etkilemiş durumda...


  • Kayıt: 10.05.2022 22:14:54 Güncelleme: 10.05.2022 22:14:54

Hollanda'daki STK'ların ve hukukçuların bir an önce toplanıp uyum yasası hakkında yeni bir çalışma başlatmaları bekleniyor 

Hollanda hükumetin 1 Ocak 2022 den itibaren tekrar yürürlüğe koyduğu yeni uyum yasası çok kişiyi etkilemiş durumda. Hollanda’ya aile birleşimi yoluyla gelecek olanlar Hollandaca kurslarına katılmak ve diğer kuralları öğrenmek mecburiyetinde oluyorlar. Hollanda’ya Uyum Yasası’, Türkiye’den aile birleşimi kanalıyla gelecek olan insanlarımız için büyük bir engel teşkil ediyordu. Bireyin, Hollanda’ya gelmeden önce Hollanda dilini ve tarihini bilme zorunluluğu yaratan o yasanın yürürlükten kalkması için, Hollanda’daki tüm sivil toplum kuruluşları ile el ele vermesi gerekiyor .

Türkler İçin Danışma Kurulu (İOT) olmak üzere, Türk Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte yapılan mücadeleler meyvesini vermiş ve 10 yıl önce bu yasa yürürlükten kaldırılmıştı.

Aile birleşimi kanalıyla Hollanda’ya gelecek olanlara derin bir nefes aldıran, 10 yıl önce kaldırılmış olan yasa, şimdi verilen yetkiyle yeniden uygulanmaya başlatıldı. Yeni uyum yasası kimleri kapsayacak? Yeni uyum yasası, Türkiye'den eşlerini getirmek isteyenleri kapsamakta 1 Ocak 2022 den sonra başvuru yapanlar eşleri ilk önce Türkiye'deki Hollanda konsolosluğundan uyum sınavı almak zorundalar.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Hollanda’ya geldikten sonra daha yüksek seviyede bir uyum sınavına girilmesi gerekecek.

Ankara antlaşması. Ankara antlaşmasına göre, yeni çıkan kanunlar Türk vatandaşları için geçersiz olduğu net. Fakat bakanlıktan yapılan açıklamaya göre hukuki bir açık bulunduğu söyleniyor. Bahsi geçen hukuki bir açık değil, bakanlığın Ankara antlaşmasını tanımak istemediği anlamına geliyor. Oysa Avrupa Adalet Divanının Ankara antlaşmasındaki tavrı net. Avrupa Adalet Divanı defalarca AB vatandaşları ile Türk vatandaşlarının eşit muamele görmesi gerektiğini ve ayrımcılık yapılamayacağını belirtmişti.

Hollanda'daki STK'ların bir an önce toplanıp bu uyum yasası hakkında yeni bir çalışma başlatmaları ve bu konu hakkında somut bir sonuca ulaşılması bekleniyor, Hollanda'da Türklerin en çok konuştuğu konu haline gelmiştir.