7 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Amsterdam'a Yeni Tuvaletler Geliyor!

2017 yılında Geerte Piening, yetersiz sayıda halka açık kadın tuvaleti olduğunu gerekçe göstererek idrarını açık alanda yaptığı için ceza yemiş ve bu cezaya itiraz etmişti...


  • Kayıt: 15.04.2024 20:10:29 Güncelleme: 15.04.2024 20:38:11

7 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Amsterdam'a Yeni Tuvaletler Geliyor!

2017 yılında Geerte Piening, yetersiz sayıda halka açık kadın tuvaleti olduğunu gerekçe göstererek idrarını açık alanda yaptığı için ceza yemiş ve bu cezaya itiraz etmişti. Bu olay, "Çiş Protestoları" ve "Baas in Eigen Blaas" (Kendi İşimin Efendisi) kampanyasına yol açmış ve nihayetinde 4 milyon Euro'luk bir yatırımla yeni halka açık tuvaletlerin inşası için bütçe ayrılmasını sağlamıştı. İlk tuvaletin Ekim ayında Oosterpark'ta açılması bekleniyor.

Piening, ceza aldığı yerde, Leidseplein yakınındaki Balie tartışma merkezine yakın köşede, aramızdaydı. Haklı davası için mücadele etmeye kararlıydı ve cezaya itiraz ederek mahkemeye taşımıştı. Mahkeme, hoş olmasa da kadınların da pisuvar kullanabileceğini savunarak cezayı haklı bulmuştu.

Yedi yıl sonra, ilk yeni halka açık tuvaletin inşası yaklaşıyor ve Piening için bu bir zafer anlamına geliyor. Gülümseyerek, "Uzun sürdü ama olması çok güzel" diyor.

Oosterpark'ta İlk Tuvalet

2019 yılında D66 partisinden Ilana Rooderkerk, "Baas in Eigen Blaas" (Kendi İşimin Efendisi) adında bir önerge sunmuş ve bu önerge kabul edilmişti. Önerge kapsamında, tekerlekli sandalye kullananlar için de uygun olacak şekilde 4 milyon Euro'luk yatırımla halka açık tuvaletler inşa edilecek. İlk tuvaletlerin 2023 sonlarında tamamlanması planlanıyordu, ancak ihale aşaması uzadığı için bu tarih ertelendi. Amsterdam Belediyesi, kaç tuvalet inşa edileceğini henüz açıklamadı, ancak ilk tuvaletin Ekim 2024'te Oosterpark'ta açılacağını doğruladı.

Amsterdam / Furkan TURGUT