Ve Putin konuştu, işte o açıklamalar!..


  • Kayıt: 24.11.2015 17:02:00 Güncelleme: 24.11.2015 17:09:00

Rusya Devlet Başkanı Putin'den sert açıklama geldi. Uçağımız Türkiye sınırından 1 km uzaklıkta bulunuyordu diyen Putin "terör işbirlikçileri tarafından sırtımızdan vurulduk. Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır." dedi. 

 

Türkiye sınırında rus uçağı düşürüldü, tansiyon yükseldi. Ankara uçağın sınır ihlali yaptığını iddia ederken rusya'dan tam tersi yönde açıklamalar geldi.

 

RUSYA'DAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

 

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı,

 

"Uçağın tüm uçuş boyunca Suriye sınırları içerisinde olduğunu kanıtlayabiliriz" açıklamasında bulunuldu.

 

"UÇAĞIMIZ KESİNLİKLE SINIR İHLALİ YAPMADI"

 

Kremlim Sözcüsü Dimitri Peskov bu çok ciddi bir olay derken Rus askeri uzmanlar "Lazkiye üssündeki radarlarımız, uçağımızın vurulma anında yakınında başka savaş uçağı bulunmadığını gösteriyor. Dolayısıyla 6 bin metre irtifadaki Su-24'ün, Türkiye topraklarında konuşlandırılan Amerikan yapımı 'Hawk MIM-23L/M' uçaksavar füzesiyle vurulduğu anlaşılıyor" dedi.
Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç ise

 

"Türkiye uluslararası bir provokasyona dahil oluyor" dedi.

 

Rusya tarafından en sert ve en dikkat çekici açıklama ise Devlet Başkanı Viladimir Putin'den geldi.

 

PUTİN: SIRTIMIZDAN VURULDUK, CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

 

Soçi kentinde Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinden sonra açıklama yapan Putin şunları söyledi

 

"Uçak Suriye topraklarında, Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Saldırı esnasında, 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

 

Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

 

Suriye'de düşürülen Rus uçağı, IŞİD'le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

 

Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

 

Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olduğunu anlıyorum ve biz her zaman buna saygıyla yaklaşıyoruz. Ama bugün yaşananlara benzer suçların işlenmesine asla tahammül edemeyiz.

 

Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.
Rusya, Türkiye'ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.

 

Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO'ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO'yu IŞİD'in hizmetine sunmayı mı?

 

Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

 

'IŞİD BİR DİZİ ÜLKENİN ORDUSU TARAFINDAN KORUNUYOR'

 

Rus uçaklarının, Rusya kökenli IŞİD militanların konuşlandığı bölgeyi vurduğunun altını çizen Putin, “Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor” dedi.
Putin ayrıca, “IŞİD bir dizi ülkenin ordusu tarafından da korunuyor. Bu da, (IŞİD militanlarının) insanları en acımasız yöntemlerle nasıl öldürebildiklerini ve Avrupa'nın kalbinde nasıl terör saldırıları düzenleyebildiklerini açıklıyor” diye konuştu.  

 

Rusya Devlet Başkanı Putin'in sert açıklaması sonrası Türkiye'nin Moskova savunma ateşesi, Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldı.