Hamilelik ve doğum sonrası bakım


  • Kayıt: 29.01.2016 13:11:00 Güncelleme: 29.01.2016 13:11:00

Döndü Yılmaz(Güzellik uzmanı)


Sevgili okurlar,

Hamilelik kadının hayatında özel bir dönemdir. Bu dönemi yaşayanlar çok iyi bilirler. Bu özel dönemde kendimizi ihmal etmemeliyiz. Sizin için özel olarak hazırlanmış bu yazıyı umarım zevkle okursunuz. 


Hamilelikte genişleyen bedeninizin yanı sıra, muhtemelen cildinizin, saçınızın hatta tırnaklarınızın görünüşünde bile bir takım farklılıklar gözlemlemeye başlamışsınızdır. Hormonların harekete geçmesi ve hamilelikle gelen kilo alımı, bu bölgelerde değişimlere neden olur ve bu değişimler şimdiye kadar uyguladığınız, kendinize özel bakımları bir tarafa bırakıp yenilerini bulmanızı gerektirir. Ciltte meydana gelen değişimler, bazı hamilelerde çok yoğun ve belirgin olur. 


Bazı hamile hanımlar Melesma çıkarabilirler, buna hamilelik maskesi de denir. Melesma; genelde yanaklarda, dudak kenarlarında ve alın bölgesinde, farklı renklerde lekelerin oluşmasıdır ve uzmanlar bu lekelere östrojen hormonu ile ultraviyole ışınlarının neden olduğu konusunda hemfikirdirler. Bu sorunu önlemek için, hamileliğiniz boyunca hava şartları ne olursa olsun dışarı çıkarken, SPF 30 korumalı güneş kremleri kullanmalısınız. Bu yüzden, bu dönemi fondöten veya kapatıcılarla lekelerinizi kamufle ederek de geçirebilirsiniz.


Çatlaklar, birçok hamile kadının karşılaştığı ve önleyemediği bir sorundur. Doğum sonrasında çatlak, eğer hala pembe ise doktorun vereceği bazı ilaçlar bir noktaya kadar yararlı olabilir, ancak kahverengimsi ya da beyazımsı bir renk aldıklarında maalesef yok etmek imkânsızlaşıyor. Lazer teknolojisi bu konuda çok ilerlemeler kaydetmiş olsa da, çatlakları tamamen ortadan kaldıracak kadar ilerleme kaydetmiş bir yöntem değil.


Varis çorapları giymek damarların şişmesini engeller. Bu rahatsız edici şişmeleri azaltmak için fırsat buldukça ayakları yukarı kaldırmak ve bir süre bu pozisyonda asılı tutmak iyi gelecektir.


Makyajla güzelleşin. Eğer hamilelik sırasında yüzü ışıl ışıl parlayan, güzelleşen birkaç şanslı kadından biri değilseniz, makyaj kesinlikle işinize yarayacaktır. Yine de arada bir yüz bakımı, manikür ve pediküre vakit ayırarak kendinizi şımartmayı da ihmal etmeyin.


Ara sıra eşinizden size masaj yapmasını isteyin. Ne de olsa, bu kadarını hak ediyorsunuz. Çok yakında bebeğiniz hayatınızı ele geçirecek ve bütün bunlar için vakit ayırmanız daha da zor olacak. 


Doğumdan önce hormonlarınızın değişmesine paralel olarak, vücudunuzda da pek çok değişim meydana geldi. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra eski formunuza kısa sürede dönmeniz, düzenli egzersiz yapmanızla mümkün olacaktır. Bu arada kendinize bakım yapmayı, yorgun vücudunuzu şımartmayı unutmayın. 


Peki, doğum sonrası güzellik için neler yapmalı? Cildiniz hamilelik sırasında kurumuş ve çatlamışsa, yoğun nemlendiricili ve vitaminli bakım kremlerini hem yüzünüze, hem de bedeninize sıkılıkla uygulayın. Eğer sivilce problemi yaşıyorsanız doktorunuzun önereceği bir antibiyotik krem kullanabilirsiniz. Ağızdan antibiyotik almanız gerekiyorsa, bunu bebeğin emzirilmesinin sona ermesinden sonra yapabilirsiniz.


Melesma, genelde yanaklarda, dudak kenarlarında ve alın bölgesinde farklı renklerde lekelerin oluşmasıdır ve nedeni östrojen hormonu ile ultraviyole ışınlarıdır. Çatlaklar genelde irsidir ve doğum sonrası doktorunuzun vereceği kremler, görüntülerinin azalmasını sağlayacaktır. Beyaz hale gelen çatlaklar için de lazer tedavisi bir noktaya kadar çözüm sunmaktadır. Hamilelik sonrası, hormon dengelerine bağlı olarak yoğun saç dökülmesi yaşamanız mümkündür. Ama endişelenmenize gerek yok. Hamilelik döneminde fazladan çıkan saçlar, bu durumu dengeleyecektir. Yine de kısa bir saç kesimi kullanmak, hem ufak bir değişiklik hem de pratik bir çözüm olacaktır. Hamilelik sonrası depresyon ve yorgunluk sıkça rastlanan sorunlardır. Kendinizi iyi hissetmek için hijyenik olduğuna inandığınız bir merkezde yada kendi evinize masör çağırarak yaptıracağınız masaj, hem psikolojinize hem de bedeninize iyi gelecektir.


Çatlaklar İçin Doğal Çözümler: 


Badem yağı, kakao yağı, Kayısı yağı, kantaron yağı, zeytinyağı ve çörekotu yağını birebir ölçülerde karıştırın ve uygulayın. 


Not: Doğum çatlakları daha çok ilk bir yıl içinde tedavi edilmelidir. 


Gebelik sırasında çatlak oluşumunu engellemek için özellikle yemek sonrası karnınıza sürün. 


Cilt Çatlakları İçin: 


Kakao yağı, gliserin yağı ve keten yağını birebir oranda karıştırın. Çatlayan, kuruyan bölgelere uygulayın. 


Badem yağı, saf zeytinyağı ve çörekotu yağını birebir oranda karıştırın. Çatlayan, kuruyan bölgelere uygulayın. 


Kantaron yağı, kayısı yağı ve melisa yağını birebir oranda karıştırın. Çatlayan, kuruyan bölgelere uygulayın. 


Gebelikte Yüz Maskesi: 


-Sabah akşam, hatmi suyuyla ya da bu bitkinin yaprak ve çiçeğini demiyle yıkayın (bir fincana üç tutam) 


-Akhuş ağacı özsuyuyla emdirilecek pamuk ve benzeri şeylerle kompres yapın. 


-Geceleri ezilmiş çilekle yerel kompresler de faydalıdır. 


Hamile Hanımların Karın Çatlamasını Önlemek İçin: 


Elma Yağı ve badem yağını eşit miktarda karıştırıp her gün hafifçe sürün. 


Eşit miktarda badem yağı, havuç yağı, buğday özü yağı ve kakao yağını karıştırıp üzerine bir limon kabuğunu rendeleyin. Karışımı vücudunuza uygulayın. 


Çilek yağı ve susam yağını eşit miktarda karıştırıp her gün karın bölgesine uygulayın. 


Doğum Lekeleri


Kullanılacak Malzemeler: 


-Bir çay kaşığı tarçın -Bir çay kaşığı zencefil -Bir yumurta akı 


Yapılışı: 


Bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı zencefil ve bir yumurta akı temiz bir kapta iyice karıştırılır. 


Lekeli bölgelere her gün uygulanabilir.


Doğum Sonrası Lekeleri İçin Maske 


Bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı zencefil ve bir yumurta akı temiz bir kapta iyice karıştırılır. 


Lekeli bölgelere her gün uygulanabilir. 


Cilt Çatlakları İçin: 


Kakao yağı, Gliserin yağı ve keten yağı birebir oranda karıştırılır. Çatlayan, kuruyan bölgelere uygulanır 


Badem yağı, saf zeytinyağı ve çörekotu yağı birebir oranda karıştırılır. Çatlayan, kuruyan bölgelere uygulanır. 


Sağlıklı huzurlu ve bakımlı bir yıl olmasını diliyorum.


Kaynak : Kadın Dergisiwww.kadindergisi.nl