Küçük Çocuklarda Miyopi Artıyor: Ekranlar Suçlu mu?

Göz hastaneleri yıllardır miyopi şikayeti olan çocuk sayısında artış gözlemliyor. Uzmanlar, artan ekran kullanımı ve dijitalleşmenin bu durumdaki başlıca rol oynadığını düşünüyor...


  • Kayıt: 15.04.2024 12:49:07 Güncelleme: 15.04.2024 12:51:56

Küçük Çocuklarda Miyopi Artıyor: Ekranlar Suçlu mu?

Kesin rakamlar olmasa da, birçok hastane göz departmanı küçük çocuklarda miyopiye doğru açık bir eğilim olduğunu vurguluyor. Maastricht Üniversitesi Oftalmoloji Kliniğinden pediatrik göz doktoru Jilke Beinsberger, "Bu, artan bir sorundur. Birkaç yıl içinde Hollanda'daki genç yetişkinlerin yüzde 50'sinden fazlasının gözlük takmak zorunda kalacağını tahmin ediyoruz" diyor.

Rotterdam Göz Hastanesi'nden Ortoptist Lieke Gouma da bekleme listelerinin arttığını ve giderek daha fazla çocuğun kara tahtayı okumak için gözlük takmak zorunda kaldığını söylüyor. Göz doktoru Thomas Cornelissen de Diakonessenhuis'te doktorların benzer bir artış gözlemlediğini belirtiyor. "Çocuklarla çalışan ortoptistler artık esas olarak miyopla ilgileniyorlar. Bu eskiden çok daha az yaygındı."

Miyopinin artışı sadece Hollanda'ya özgü değil, dünya çapında bir sorun. Yıllardır Asya'da yaygın olan miyopi, Avrupa'da da giderek artıyor. Wired dergisinin geçen yılki bir haberine göre, Çin'de gençlerin ve genç yetişkinlerin yaklaşık yüzde 90'ı miyop. Avrupa'da bu oran genç yetişkinlerde yaklaşık yarısını, 60-70 yaş arası yetişkinlerde ise dörtte birini oluşturuyor.

Miyopluk, çocukluk veya ergenlik döneminde gelişir. Gözler uzun süre ve sıklıkla yüze yakın bir noktaya odaklanırsa göz uzar ve bu da zayıf görüşe yol açar. Artan miyopinin nedeni sadece genetik yatkınlık değil, aynı zamanda ekran süresinin artması da olarak gösteriliyor.

Göz doktorları, çocukların ekrana çok uzun süre ve çok yakından bakmasının miyopinin gelişmesinde önemli rol oynadığını savunuyor. Beinsberger, bu nedenle çocukların ekran kullanmayı da öğrenmesi gerektiğine inanıyor. Ancak eğitimsel kullanıma ek olarak ekstra ekran süresi gereksizdir. "Çocukların çok küçük yaşlarda ekran başında kalmalarına ihtiyacı yok" diyor. "Bunun onlara hiçbir faydası yok."

Ekranların yaydığı ışık kadar, çocukların ekranları yüzlerine çok yakın tutması da miyopinin gelişmesine katkıda bulunur. Gouma, "Kolunuzu biraz daha uzatırsanız gözleriniz daha sakin olur. Fakat telefon o kadar da büyük değil, bu yüzden onu yakınınızda tutma eğilimindesiniz. Video izlerken veya oyun oynarken her şeyi net bir şekilde görebilmek istersiniz." diyor.

Uygulamalar ve oyunlar genellikle kullanıcıların dikkatini gerektirir ve bu da yakın mesafeden bakmaya yol açar. Göz doktoru Cornelissen, "Dijital olması pek önemli değil. Uzun süre kitap okumak da aynı şeye neden olabilir." diyor.

Küçük yaşta miyop olmak, ilerleyen dönemde göz sağlığı için risk oluşturabilir. Cornelissen, "Eğer ileri derecede miyopsanız ve en az altı ya da daha fazla görme gücünüz varsa, daha sonra başka rahatsızlıklara yakalanma riskiniz daha yüksektir" diye uyarıyor. Retina yıpranması, görme sinirine zarar verme riski artması, görme kaybı ve retina dekolmanı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Uzmanlar, miyopinin önlenmesi için 20-20-2 kuralını öneriyor. Bu kurala göre, çocuklar yirmi dakika boyunca yakına baktıktan sonra yirmi saniye boyunca uzaklığa bakmalıdırlar. Ayrıca iki saat boyunca dışarıda vakit geçirmek de faydalıdır.

Amsterdam / Tarık OKAN