Hollanda’daki Birinci Nesilin hikayesi


  • Kayıt: 12.11.2016 19:45:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:00:42

“Elif, Bir Bruynzeel Hikayesi” İsimli Müzikal Kalpleri Fethetti.

 

“Elif” müzikali iki ayrı kültürün, iki ayrı dünyanın sevgiyle nasıl bir bütün olacağını bizlere bir kez daha öğretti. 

 

Bir senelik bir ön çalışma neticesinde geçtiğimiz mayıs ayında sahnelenmeye başlanıp, haziran ayının ikinci haftasına kadar süren  “Elif” oyunu, iki ayrı dünyanın, iki ayrı kültürün sevgiyle nasıl birbirini anlayıp, nasıl bir bütün olacağını göstermesi açısından çok önemliydi. Sahnede ve seyirci koltuklarındaki insanların iki ayrı kültürün mensubu insanlardan oluşması, oyun boyunca aynı duyguları taşıyıp, aynı heyecanı yaşaması görülmeye değerdi. Her defasında oyun boyunca kalpler bir oldu, bir attı.

 

Hikayenin temelinde  iki gencin birbirine duydukları aşk var. Bu aşkın çevresinde  aileler, iş arkadaşları ve çevrenin, kültür, din, gelenek, görenek, töre gibi etkenlerle şekillenmiş önyargılarının olşturduğu baskılar neticesinde oluşan olaylar anlatılıyor. Sonuçta, sağduyu ve sevgi herşeyin üstesinden geliyor ve aşk, kardeşlik ve barış kazanıyor.

 

Bir seneyi aşkın bir hazırlık aşamasıyla sahneye konulan “Elif” müzikali sponsor kurumların desteği ile beraber, ekip üyelerinin büyük özverileri sonucunda gerçekleşmiş. Ekipteki en alt görevliden en üst görevliye kadar her şey gönülden, kalpten yapılmış.

 

 

Yönetmen: Bruun Kuijt

Oyun yazarı: Wiske Sterringa

Muzik: Sedat Yolaçan (bağlama ve ud), Recai Varlı (bağlama), Sinan Arat (nefesli çalgılar), Baykal Doğan (ritim) ve Youssef Alkhazen (klavye)

Oyuncular: Meral Polat, Cahit Ölmez, Leyla Çimen, Bruun Kuijt, Marike van Weelden, Michiel Bakker ve Elif- erkekler korosu: Ergun Simsek, Yücel Açıkbaş, Atilla Altındal, Ali Ay, Ahmet Çanga, Ender Çay, Mustafa Coşkuner, Peter de Goede, Necdet Değerlier, Mete Doğan, Erol Ergin, Hüseyin Gül, Arif Ilik, Cüneyt Kamışoğlu, Çetin Kantar, Halil Karaarslan, Ramazan Mercankaya, Muhsin Merzarcı, Hüsnü Polat, Metin Polat, Sefa Süzülmüş,Metin Tekintürk, Mustafa Türkdoğan, Aydın Yılmaz.

Müzik ve koro yönetmeni: Sedat Yolaçan, Recai Varlı

Dekor: Jolanda Lanslots

Dekor düzenleme: Jolanda Lanslots ve Ellen Windhorst

Kostum: Heleen Heintjes

Kostuumlerin hazırlanması: Heleen Heintjes en Caroline Peters

Işık: Mike den Ottolander

Teknik donnım: Martijn Passchier

Grafik tasarım: Bart van den Tooren

Yapımcı: Hermine Sterringa  

 

Her oyunun sonunda duygulu anlar yaşandı, seyirciler tüm ekibi elleri patlarcasına ayakta alkışladı. Diğer taraftan, Hollandalıların oyuna gösterdikleri ilginin çok yüksek olmasına karşılık,  Türklerin igisinin beklentilerin çok çok altında kalması üzücüydü. 

AMSTERDAM  / Okan Akın  -