Platform 20 Yaşında


  • Kayıt: 26.01.2017 09:31:00 Güncelleme: 26.01.2017 12:36:00
Platform,Hollanda'da saygın bir yer edindi. Haber ,düşünce,aktüalite dergisi olma iddiasını sonuna kadar korudu. Elbette bunun karşılığını alacaktı. Hollanda'nın  en çok  okunan aylık haber,düşünce,aktüalite dergisi niteliğine kavuştu. 

Arşiv niteliği taşıyan, araştırmacılara kaynak olacak,  Kapak dosyaları incelendiğinde geride bıraktığımız yıllar doğru biçimde okunduğuna, etkin bir yayın yapıldığına şahit olacaksınız. Gücünü ilkeli yayınlarından alan Platform, Hollanda’da tekdir. Başarısız örneklerin epeyce fazla olduğu Hollanda'da bu, istikrarın göstergesidir.


Kuruluşunda emeği geçenler ile Platform’a bugüne kadar katkıda bulunanlar heyecanlarını hiç yitirmedi.Platform okul işlevi gördü, bir geleneği var artık. .
 
Dünyada haber dergiciliği TIME dergisi tarafından başlatıldı. Amaç, günlük gazete okumayan insanlara haftanın bir özetini sunmaktı. Bu düşünce ilgi gördü. TIME’ın satış rakamına gelince bırakın 100 binleri, milyonu aştı. TIME, Newsweek ve Der Spiegel hem uluslararası hem çok satan dergiler oldu yıllarca.
Hollanda'da ise durum çok farklı. Haber dergisi veya gazetesi diye çıkanlar hem okuru kalıcı kılamadı hem de istenen satış rakamına ve ilgiye ulaşamadı. Türkçe yayınlar içerisinde ise istikrarlı bir şekilde yayın yapan tek yayın Platform.
 
Platform, daha yayımlanmaya başlamadan önce Hollanda'daki yüzeysel gazetecilik tuzaklarına düşmemeye karar verdi. Evvela ön yargısız yayın yapmak amacını güttü. 20. yılına girdiği 2017’de de bunu sürdürme kararından vazgeçmeyecektir. Çünkü Platform, ön yargıların insanları bunalttığı bir dünyada birbirini anlamanın, iyi ve güzel yaşamanın mümkün olmadığını daha işin başında fark etmiştir. Platform, belirli bir kitleye yönelik yayın yapmaktansa öncelikle Türklere, ardından Hollandalılara hitap etmeyi hedefler. İdeolojik çatışmaların körüklendiği  ‘ucuz provakasyonlara’ gelmez, hep uzlaşma zemini arayarak yayın yapar. Etnik ve dini kimliklere de saygı gösterir. Şu ana kadar  yaptığı gibi bundan sonraki yıllarda da bu çizgisini koruma kararlılığındadır. Platform, bu ülke basından çok çeken İslami kültürel değerlere de sahip çıkar, bu değerlere yapılan saldırılar karşısında da sessiz kalmaz. Demokratik ve Özgürlükçü tavrından ödün vermez.
 
Platform, hiçbir zaman sağduyuyu elden bırakan yayın yapmaz, sansasyon peşinde koşmaz. Aldatmacaya başvurup kimseyi karalamaz. '' Dünyada ve Hollanda'da aylık bir dergiye yetecek kadar gerçek var” sloganını başladığı tarihten itibaren referans kabul ettiği için, herkesten taktir toplayan bir dergicilik örneği sergiler.
 
Kendisini baştan beri  Düşünce,Haber dergisi olarak görüp bu uğurda yayın yapan Platform, haber dergiciliğinin standartlarını magazin dergicilik boyutuna indirgemez. Bunun içindir ki Hollanda'da haber ve düşünce dergiciliği kulvarında hep yalnız kalmıştır. 
 
Platform’a şu ana kadar çok sayıda arkadaşımız katkıda bulundu ve bulunmaktadır.Prof.Dr.Kadir Canatan,Veyis Güngör,Orhan Selim Bayraktar,Prof.Dr. Kutlay Yağmur,Suat Arı,Cezmi Doğaner,Mehmet Akbulut,H.Kerim Ece,Hidayet Tuksal,Seyfi Özgüzel,Veli Yücesan,Av.Ejder Köse,Sadık Yemni,Prof.Dr.Özcan Hıdır,Sebahattin Uçar,Armand Sağ,Okan Akın,Dr.Halil Aktaş,Av.İsmet Özkara,M.Salih Kaya ve Ali Osman Biçen sadece bir kaçı.Yazarlarımıza,muhabirlerimize,temsilcilerimize ve dağıtımcılarımıza ayrı ayrı katkılarından dolayı teşekkür ederim.
 
İşte böyle. ‘Vay be, bunca yıl ne hızlı geçti’ demek istemiyoruz. Gelecekte yirmi yılın, yirmi yılların Platform tarihinde belki birkaç sayfa veya satır ile anılmasını istiyoruz. Bunun için hayatınızdan Platform’u eksik etmeyin, nice Platformlu yıllara…         

Ebubekir TURGUT