Şimdi ne oldu da çifte vatandaşlık kaldırılmak isteniyor?


  • Kayıt: 15.05.2017 09:12:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:02:39

Şimdi ne oldu da çifte vatandaşlık kaldırılmak isteniyor? 

Son yıllarda Hollanda’da yapılan çifte aidiyet ve bununla bağlantılı kılınan çifte vatandaşlık tartışması, 16 Nisan tarihinde yapılan referandumun ardından Almanya, Belçika ve Avusturya’da da gündeme geldi.

 

Şimdi ne oldu da çifte vatandaşlık kaldırılmak isteniyor? 

 

Bu geriye doğru atılmış bir adım olmayacak mıdır? Kazanılmış bir hakkın kaybedilmesi, insan hakları ihlali olarak görülmeyecek midir? Bu soruların yanında daha önemli bir soru şudur: Gerçekten iddia edildiği gibi çifte aidiyet, çifte vatandaşlığın mı bir ürünüdür?

 

Hollanda öteden beri çifte aidiyet konusunu araştırıyor. Çifte aidiyet, kimlik meselesiyle bağlantılı olarak ele alındığında kimliğin duygusal boyutunu ifade ediyor. Burada sorulan temel soru şudur: “Kendinizi Hollanda’da evinizde mi hissediyorsunuz” ya da “Kendinizi Hollandalı mı hissediyorsunuz?” Sosyal Kültürel Plan Büro’nun son yıllarda (2006-2015) yaptığı araştırmaya göre Türklerin yüzde 60’ı kendini Hollanda’da iyi hissediyor. Kadın ve erkek arasında fark olmadığı gibi birinci ve ikinci kuşak arasındaki fark da anlamlı görünmüyor. Ancak dikkat çekici olan nokta şu ki, 2006 yılına kıyasla Hollanda’yla özdeşim grafiği kısmi bir düşüş kaydetmiştir.

 

“Kendinizi ne kadar Hollandalı hissediyorsunuz?” sorusuna Türklerin yüzde 41’i “çok kuvvetli”, yüzde 33’ü ise “biraz” şeklinde cevap veriyor. Bu demektir ki Türklerin yüzde 75’e yakını kendini Hollandalı olarak hissediyor. Tersinden konuşmak gerekirse, sadece yüzde 27’si kendini hiç Hollandalı hissetmediğini söylüyor. Muhtemeldir ki bu grubun bir kısmını Hollanda’ya aile birleşimiyle yeni gelmiş kişiler, bir kısmını da topluma entegre olamayan birinci kuşak üyeleri oluşturmaktadır. Hollandalı hissetme noktasında kadın-erkek arasında fark olmamakla birlikte birinci ve ikinci kuşak arasında kısmi bir fark göze çarpmaktadır. Şöyle ki ikinci kuşak kendini daha fazla oranda Hollandalı hissetmektedir.

 

Değinmeden geçemeyeceğim.

 

Son bir kaç ay içerisinde yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen Hollanda’dan bir STK mızın geleneksel olarak her sene düzenlediği sokak etkinliği ‘’Hallo, wij zijn moslims’’ takdir edilecek bir etkinlik.Özellikle genç ve çocukların ellerinde güllerle Hollandalılara kucak açması bir sevgi işareti.Organizede emeği geçenleri kutluyorum.