Hollanda'da İslamofobya ne zamandan beri bir sorun


  • Kayıt: 14.06.2017 15:16:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:03

 

Hollanda'da İslamofobya ne zamandan beri bir sorun

Hollanda'da İslam'a karşı korkunun artmasında mültecilerin rolü büyük oldu. Bu, sadece Hollanda'nın değil Avrupa'da ciddi bir sorun.


1960'lardan sonra Batı Avrupa'da din yok olmaya başlamıştı. Kültürel değişim sonrası Hristiyanlık eleştirilmeye başlandı, birçok kişi ateist oldu. Batı Avrupa'da din birçok kişi için şüpheyle bakılan bir şey oldu. Sol görüş de öyle oldu. Rotterdam, Brüksel, Amsterdam gibi şehirlerde yaşanan olaylara en büyük tepki sağdan değil soldan geldi.


1960-1970'lerdeki kültürel devrimde aktif olan insanlar dine genel olarak tepki göstermeye başladı çünkü din özgürlük dışı görülüyordu. En fazla dinden kopmuş olan Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerde de bu olaylar yaşandı.


Wilders, İnsanlar için Özgürlük Partisi'nin kurucusu. Bu partinin odağı İslam ile savaşmak, kendileri de bunu söylüyor. Bu parti üyesi bir parlamenterin, “partim İslam ile savaşmak için kuruldu” dediğini duydum. Ilginç olan şu, biri aynı şeyi ulusal radyoda Musevilik için söylese bu ülke olacakları kaldıramaz. Çifte standart var, bunun farkına varmalıyız. Wilders'in düşünceleri sadece Müslümanları hedef aldığı için yanlış değil, prensipte yanlış. Ayrıca davranışlarının anti-demokratik olduğunu düşünüyorum ki bence bu çok tehlikeli.


Kimsenin doğuştan ırkçı doğduğuna inanmıyorum. Bu genetik bir şey değil, sonradan öğretilen bir şey. Avrupa'nın merkezinde yaşanan terör olayları, mülteci dalgası hep sağ kanadın elini güçlendirdi. Bu görüş siyaset arenasında kabul edilebilir bir hal aldı. Bu çok endişe verici. Diğer endişe verici şeyde bunların karşısında güçlü bir karşı sesin olmaması. Hollandalıların birlik, eşitlik, özgürlük ilkeleri var ama siyasi alanda yeterince güçlü bir karşı duruş yok. Ana akım partilerin de aşırı olmasa da sağ eğilimli bir duruş almaya başladıklarını görüyoruz.


Dergimizin bu sayısında ana tema olarak Ramazan ayınıda dikkate alarak Hollanda’da Hafızlık eğitimine dikkat çekmek istedik.

Ayrıca Leiden Üniversitesi'nde de Küresel İstihdam ve Göç Tarihi profesörü Leo Lucassen ile yapılan röportajı özellikle okumanızı tavsiye ederim.

Ebubekir TURGUT