Araştırmalar Ayrımcılığın Derinleştiği Yönünde


  • Kayıt: 12.07.2017 13:19:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:16

Araştırmalar Ayrımcılığın Derinleştiği Yönünde

 

Bizleri yakından ilgilendiren bir kaç araştırmaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

 

Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığının talebi doğrultusunda özel bir kurum tarafından hazırlanan "Müslümanlara Karşı Ayrımcılık Raporu", Temsilciler Meclisine sunuldu.

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher tarafından sunulan raporda, 12-23 yaş grubundaki çocuk ve gençlerden erkeklerin yüzde 30'unun, kızların ise yüzde 15'inin Müslümanlar hakkında olumsuz düşünceye sahip olduğu kaydedildi.


Raporda, daha önce hiçbir Müslüman ile tanışmamış Hollandalı gençlerin, Müslümanlarla düzenli olarak bir araya gelen gençlere göre daha negatif düşünceye sahip olduğu belirtildi.


Ayrıca raporda, medyada çıkan haberlerin gençlerin bu konuda kendilerini olumsuz düşüncelere sevk etmesinde büyük bir etken olduğu bildirildi.Çıkan sonuçlardanda anlaşıldığı gibi medya büyük öneme sahip.Hollanda’daki Türkiye toplumu medyasına sahip çıkmak zorunda.

 

Üç üniversite tarafından yapılan araştırma, sabıkalı Hollandalıların, göçmenlere göre iş mülakatına davet edilme şansının daha yüksek olduğunu ortaya çıktı.

 

Araştırmaya göre, referans mektupları ve özgeçmişleri aynı olan sabıkalı bir Hollandalının iş görüşmesine çağrılma oranı yüzde 28 iken, aynı özelliklere sahip bir göçmenin mülakata çağrılma oranı yüzde 9'da kalıyor.Araştırmanın ortaya koyduğu durumu "iğrenç" olarak yorumluyor İşçi Partisi (PVDA) lideri ve Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher. İş başvurularında ayrımcılık kabul edilemez.Maalesef çoğu göçmen bu sorunla karşı karşıya.

 

Türk gençlerinin yüzde 50’si ayrımcı uygulamalardan rahatsız.

 

Entegrasyon ve Toplum Uzmanlık Merkezi (KIS) tarafından

hazırlanan Gedeelde toekomst, toekomstoriëntatie van

Nederlandse (migranten) jongeren başlıklı araştırma raporunda,

göçmen gençlerin Hollanda’daki geleceklerine bakışları irdelendi. 

 

Araştırmada 12- 24 yaşları arasında bin gençle görüşülüyor. Araştırmacılar genel olarak, çalışma hayatındaki mağduriyetleri ile Hollanda ve Dünyada yaşanan gerilimlere rağmen, göçmen gençlerin Hollanda’daki geleceklerine olumlu baktıkları sonucuna varıyorlar. Bu da göçmen gençler arasında toplumsal sorunlara daha dayanıklı yeni kuşak gençlerin gelişmekte olduğu şeklinde değerlendiriliyor. 

 

Geleceklerini daha çok bireysel ilgi alanları doğrultusunda planlayan gençler, önceki kuşaklara göre daha fazla (yüksek) eğitimli veliler tarafından yetiştiriliyorlar.

 

Gençlerle ilgili bir çok konuda açıklayıcı ve net değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Türkiye kökenli gençlerle ilgili bazı bulgular dikkat çekici.Türk gençlerinin yüzde 50’si, Fas’lı gençlerin ise yüzde 65’i ayrımcı uygulamalardan rahatsız. Araştırma kapsamında görüşleri alınan göçmen gençlerin büyük çoğunluğu, geleceklerini Hollanda’da görüyor. Türk gençlerinin yüzde 13’ü Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor. Gençler en çok Hollanda’da yaşadıkları ayrımcılık ve Türkiye sevgisini, buna gerekçe olarak gösteriyorlar.

 

Gelecek bizler için çok iyimser gözükmüyor.