Parlamento Seçimleri Bizi Ne Kadar İlgilendiriyor?


  • Kayıt: 24.04.2014 20:00:00 Güncelleme: 24.04.2014 20:00:00

Yoğun bir gündemle yine sizlerle birlikteyiz.

 

19 Mart seçimleri bir gerçeği yeniden görmemize vesile oldu.Bütün uyarılarımıza rağmen, seçimlere yeterli katılım sağlamadık.Seçimler iktidar partilerinin büyük oy kaybı ile sonuclandı.Türklerden önceki seçimlere oranla daha az meclis üyesi seçildi.Bunun en büyük nedeni Türklerin büyük çoğunluğunun PvdA’dan aday olması. PvdA’nın büyük oy kayıp etmesi ve Türklerin seçile bilir bir yerden aday gösterilmemesi en büyük nedenlerden.Umarız bu yenilgi PvdA’ya bir ders olur.

 

Avrupa Parlamentosu Seçimleri

 

Avrupa Birliği 28 ülkenin ekonomik ve finansal olarak birbirleriyle kurmuş oldukları bir birlik olarak bilinmektedir. Bugün üye ülkelerden bazılarının ekonomik olarak zayıflaması ve diğer ekonomisi güçlü olan ülkelerde sürekli eleştiri ve tartışma konusu olmaktadır.

 

Hollanda ekonomisinin büyük bir bölümünü dış üye ülkelere yaptığı ihracatlarla elde etmekte olan bir ülke. Dolayısı ile Avrupa Birliği’nde olması Hollanda açısından pozitif bir netice oluşturmaktadır. Öte yandan Avrupa Birliği ekonomik ve finansal ilişkilerle birbirine bağlı olması, bankalar, sigorta şirketleri ve yatırımların bütün birlik içersinde olmasından dolayı her ülkede çıkarları bulunmaktadır. Ne zaman ki, birlik içerisinde bir ekonomik kriz söz konusu olsa, bu diğer ülkeleri direkt olarak etkilemektedir.

 

Avrupa Birliği bizler için çok önem arz etmekte.Birçok yasalar, kararlar burada oluşturulup üye ülkelerin temsilciler meclisinden geçmektedir.

 

Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır. AB üyesi ülkelerin vatandaşları olan Avrupa vatandaşları beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilirler. Parlamento, Avrupa Birliği'ne üye 28 devletin toplamda 751 temsilcisinden oluşuyor. Hangi üye devletin kaç parlamenter ile temsil edileceği üye devletlerin nüfuslarına göre tespit edilir.

 

Avrupa Parlamentosu, üye devlet vatandaşlarının demokratik menfaatlerini ve siyasi görüşlerini yansıtmaktadır. Bundan dolayı, Avrupa Parlamentosu'nda üyeler ülkelerine göre değil, siyasi görüşlerine göre grup oluştururlar. Parlamenterler ülkelerini değil, kendilerine oy veren Avrupa vatandaşlarının siyasi görüşlerini temsil ederler. Parlamentoda, bugün için 7 siyasi parti grubu ve bağımsız üyeler yer almaktadır.

 

Parlamento Genel Kurulu kural olarak Strazburg'da, siyasi grupları ve komiteleri Brüksel'de toplanır, sekretaryası ise Lüksemburg'dadır.

 

22 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak olan Avrupa Parlamentosu Milletvekili seçimlerine Hollanda'dan altı tane Türk kökenli aday katılıyor.

 

D66’dan dergimiz yazarlarından Ali Osman Biçen seçimlere katılmaktadır.Değerli arkadaşımıza başarılar diliyoruz.

 

Seçimlerde aday olmayacağını duyuran Emine Bozkurt, 10 yıllık Avrupa Parlamentosu deneyimini Platform okuyucuları için anlattı.Dergimizin ilerleyen sayfalarında Avrupa parlementosuna PvdA’dan aday olan Adnan Tekin ile yaptığımız

röportajı okuyacaksınız.

 

Mutlaka Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilgi duymalıyız.