Müslümanların Hollanda’ya ilk gelişi…


  • Kayıt: 02.05.2021 18:16:40 Güncelleme: 02.05.2021 18:16:40

Müslümanların Hollanda’ya ilk gelişi…

Ebubekir Turgut

Merkezi İstatistik Bürosunun (CBS) 2020 yılının son gününde yayımladığı ‘’Religie in Nederland’’ raporuna göre Hollanda halkının yüzde beşi İslam dinine mensup. 2012’den bugüne Hollanda'da yaşayan Müslümanların sayısı yüzde 0,5 ile arttı. Müslüman toplumu denildiğinde akla ilk gelen Fas ve Türk kökenli vatandaşlar oluyor, fakat bu artışın nedeni Müslümanlığı seçen Hollandalılar.

Müslümanlar ilk kez bu topraklara 17. yüzyılda ayak basmış. O dönem Osmanlılar, Hollandalılar ile birlikte İspanya’ya karşı savaşıyor ve o bölgelerden gelen Müslümanlar kısa süreliğine Hollanda’ya yerleşiyor. O dönemde Hollanda’da herhangi bir cami bulunmuyordu, fakat bazı söylentilere göre 1610’da Amsterdam’da bir ev cami olarak kullanılmış. Merkezi İstatistik Bürosunun (CBS) ‘’Religie in het begin van de 21ste eeuw’’ raporuna göre 1879’da Müslümanlar o dönemin sömürgesi olan Hollanda Hindistan’ından buraya göç etmişler. Ayrıca öğrenci olup buradaki üniversitelerde eğitim görmek için gelenler de olmuş. Bazıları ise Amsterdam ve Rotterdam’ın limanlarında çalışmak için gelmiş. Hollandalıların tabirine göre ‘’Muhammedîler’’, 1889 yılına kadar sadece 40 kişi idiler.

İkinci Dünya Savaşından sonra Endonezyalılar ve daha sonra misafir işçilerin gelmesi ile Hollanda'nın Müslüman nüfusu artmaya başlamış. Türkiye ve Fas’tan gelen misafir isçiler dini bayramlarda izin istiyor ve camiler yaptırmaya başlıyorlar. Türkler tarafından yaptırılan ilk cami, Almelo’da bulunan Yunus Emre Camisidir. Bir çoğumuzun sandığı gibi Müslüman oluşlarının asıl nedeni çoğunlukla evlilik değil. Hollandalı Müslümanlar ile yapılan röportajları, dergimizin ilerleyen sayfalarında daha detaylı okuyacaksınız.

Ali Develioğlu köşesinde Hollanda’daki ırkçılığın geldiği noktayı aktardı. Develioğlu; 1980`ler ve 90`larda, ırkçı deyince akla, mecliste tek bir sandalyeyi hiç geçemeyen Janmaat`ın Centrum partisi gelirdi. Centrum Democraten ve CP`86 isimlerini de aldı. 1998 yılında ırkçılık suçundan kapatıldı! Çünkü o zamanlar Hollanda`da ırkçılığa karşı demokrat duyarlılık vardı. Ama iki ay önce ` PVV anayasaya aykırıdır kapatılsın` diye yazan Trouw gazetesini kimse ciddiye almadı derken, Hollanda toplumunda azalan duyarlılığa dikkat çekiyor.

Bu sayımızın kapak konuğu, Hollanda ve diğer ülkelerde inşaat ve Mütehatlik alanında büyük başarılara imza atan IS-EM BOUWBEDRIJF B.V sahibi Murat Algan. Yaptığımız röportajda başarılarını anlattı. Bir diğer röportajımız Talha Uluçay ile, 25 yaşında genç bir girişimci. Ailenin sahip olduğu deneyimleri yeni bir bakış açısıyla harmanlayan Uluçay, genç yaşına rağmen hatırı sayılır bir sermaye ile, 7.500 m2’lik kapalı alana sahip Manaw OnlineSüpermarket Şirketi'ni Amsterdam'da kurdu.

Türk kadınları Hollanda’da başarılara imza atmaya devam ediyor. İşte onlardan biri, Zübeyde Atasever. İlahiyat Fakültesi mezunu. Bununla yetinmeyen Atasever, akademik kariyerine, manevi rehberlik eğitimi ile nefs psikolojisi (maneviyat psikolojisi) eğitimini de ekledi. Donanımını artırmak için psikolojik danışmanlık, psikoterapi ve Virginia Satir aile terapisi eğitimleri almaktadır. Bireyler yaşantılarını derinden etkileyen problemlerle başa çıkarken, onlara, aldığı eğitimlerle eşlik etmektedir.

Raşit Bal: İmam mesleği ve Hollanda Müslümanlarının toplumsal gerilimleri, Zafer Aydoğdu, Dünden bugüne Hollanda’nın kısa siyasal tarihini yazmaya devam ediyor. Nejat Sucu, Hollanda’da Borçların Yeni Tasfiye Kanunu!… H.Kerim Ece ve Gülsemin Konca Ramazan bilincini yazdılar.

Bu ayda birçok Müslüman niyetlenip oruçlarını tutmaya başladılar. Korona döneminde ikinci Ramazan ayını idrak edeceğiz. Allah bütün oruç tutanların oruçlarını kabul etsin.

Hayırlı Ramazanlar.