Bir çok alanda ayrımcılığa uğradığını düşünenler var


  • Kayıt: 01.08.2021 13:14:35 Güncelleme: 01.08.2021 13:14:35

Bir çok alanda ayrımcılığa uğradığını düşünenler var

Ebubekir Turgut

Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı`nın yaptırdığı araştırma çerçevesinde, iş arayanlara eşit davranılıp davranılmadığını anlamak için dört bin sahte iş başvurusu gönderildi. Hollandaca isim yazanların işe çağrılmada yüzde 40 daha yüksek şansa sahip olduğu görüldü. İşverenlerin yerli Hollandalılara iş vermeyi tercih ettikleri anlaşıldı. Tabii ki burada tarımda, temizlik işlerinde ve benzeri ağır işlerde çalışmayı kastetmiyoruz.

Kiralık ev piyasasında da durum böyle. RIGO Araştırma bürosu benzeri bir araştırmada, Amsterdam`lı ev sahiplerinin üçte birinin, Den Haag``lı ev sahiplerinin ise yarısının Hollandalı kiracı istediklerini gözler önüne koydu.

Sosyal Kültürel Plan Bürosunun yeni bir araştırması da ayrımcılık gördüğünü söyleyenlerin sayısında artış saptıyor. Araştırmada en fazla yakınanlar Türkler, Faslılar ve Surinamlılar oldular. En az ayrımcılık görenler diğer AB ülkelerinden gelen insanlar. Türklerin yüzde 57`si, Faslıların yüzde 58`i, Surinamlıların ise yüzde 55`i şu veya bu şekilde ayrımcılığa uğradığını düşünüyor.

Günlük yaşamda ve iş yaşamında yerli Hollandalılarla çok daha sıkı ilişkide bulunan ikinci ve üçüncü nesilden yabancılar ayrımcılıktan daha çok şikayet ediyorlar. Ayrımcılık özellikle eğitim alanında görülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 15`i dini inançları, yüzde 30`u ise etnik kökeni nedeniyle eğitim alanında ayrımcılık gördüğünü belirtiyor.

Ebubekir Turgut