Ebubekir Turgut'un Kaleminden: ''ÖTEKİ''


  • Kayıt: 18.04.2022 15:23:17 Güncelleme: 18.04.2022 15:33:20

Ebubekir Turgut'un Kaleminden: ''ÖTEKİ''

Avrupa ülkeleri dini, kültürel ve siyasi açıdan homojen olmadığı gibi, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar da homojen bir yaşam tarzına sahip değil. Genelleme yapılarak dışlanan Müslümanlar kendi içerisinde dil, mezhep ve kültür farklılıkları barındırmakta ve sahip oldukları bu kültürel zenginliği muhafaza ederek, çoğunluk topluma uyum sağlama gayreti içerisindeler.

Avrupa'da İslam düşmanlığı tarihi bir kavganın uzantısı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kavga İslam'ı, "Avrupalılaşma" önünde duran güçlü bir engel olarak görüyor. Avrupa'da artan entegrasyon ve asimilasyon tartışmaları bu çerçevede anlam kazanıyor. Müslüman kimliğini korumakta ve görünür kılmakta diretenler "makbul olmayan göçmen" olarak ötekileştiriliyor.

İslam ve Batı toplumlarının, birbirlerini daha iyi anlamaları gerekiyor. İslam'ı ötekileştirerek Avrupa'nın kendini çoğulcu, Müslümanları ayrımcılığa maruz bırakarak kendini özgürlükçü tanımlaması mümkün değil. İslam ve Müslümanların ötekileştirilmesi sürecinin son bulması, Batı ülkelerinin savunduğu değerler açısından bir samimiyet testi olarak değerlendirilebilir.

`Kurumsal ırkçılık ve ayrımcılık` lafı son yıllarda Hollanda medyasında sürekli kullanılır oldu! Sokaktan ziyade, devlet kurumlarında, poliste, vergi dairesinde, sağlık ve bakım kurumlarında, hastahanelerde, işyerlerinde, okullarda ve konut piyasasında göçmenlerin karşılaştığı ayrımcılık ve ırkçılığı ifade etmek anlamında.

RADAR`ın verilerine göre, bazı devlet kurumlarının kayıtlarında ( polis, vergi dairesi…), potansiyel olası suçlu tipi çizilirken, etnik özellikler de kaydediliyormuş yani göçmensen suçlu olabilirsin anlamına geliyor bu, bazılarının gözünde!

Ayrıca Amsterdam Belediyesinin yaptırdığı araştırmada, Müslümanlara yönelik İslamofobik eylemlerin internet ortamı ve iş hayatında yaygınlaştığı tespit edildi.

Amsterdam Belediyesi adına Avrupa Akdeniz Göç ve Kalkınma Merkezince (EMCEMO) hazırlanan raporda, Amsterdam'da İslamofobi'nin artışına dair tespitler ve tavsiyeler derlendi.

Raporda, şehirdeki Müslümanların çalışma hayatında ve medyada sıklıkla İslamofobik içeriklere ve nefret söylemine maruz kaldığı belirtildi.

Kaynak: İ.K / A.D