Hollanda'da Yaklaşan Eyalet Seçimleri ve Göçmenlerin Tavrı Ne Olmalı?


  • Kayıt: 04.03.2023 11:52:29 Güncelleme: 06.03.2023 18:15:11

Hollanda'da Yaklaşan Eyalet Seçimleri ve Göçmenlerin Tavrı Ne Olmalı?

Ebubekir TURGUT

Hollanda'da yıllar içerisinde siyaset belli bir hiyerarşik yapıya kavuşarak kendi kültürünü oluşturmuş durumda.

Bilindiği gibi, 15 Martta yapılacak eyalet parlamento seçimleri var. Bu seçimlerin sonuçları 'De Eerste Kamer'(Yani birinci meclis) olarak bilinen Hollanda Senatosu’ndaki temsilcilerin dağılımını da belirleyeceği için daha da önem kazanmaktadır.

Hollanda'da bildiğimiz gibi yerel yönetimler var. Eyalet yönetimleri var. Genelde tüm insanlar özelde de yabancılar eyalet seçimleri ile şimdiye dek çok fazla içli dışlı olmadılar. Ama anlıyoruz ki bu eyalet seçimleri sonrası ortaya çıkan 75 kişilik Hollanda senatosu ideolojik ve stratejik olarak ileriye dönük, Hollanda meclisini etkileyecek fikirlerin oluşturulduğu, görüşüldüğü tavsiye edildiği ve hedeflerin biçimlendirildiği yerdir. Hollanda’da hak ve hukukumuzu savunacak kişilerin temsilci olarak seçilmesi lazım. Onun için bu seçimlerde mutlaka ve mutlaka bunu da düşünerek sandık başına gitmemiz gerekiyor.

Hollanda’da hesaba katılan bir topluluk olmamız için 15 Mart’ta yapılacak eyalet meclisi seçimleri önemli bir fırsattır. Bu seçimdeki tavır gelecek seçimleri de etkileyecektir. O zaman Hollanda’da ki Türkiye kökenlilerin ezici bir oranda seçim günü sandığa gitmesi kaçınılmazdır. Sandığa gitmek hem bir vatandaşlık görevi hem de gelecek nesiller açısından kutsal bir görevdir.

Bu seçimler hükümet için ne denli önemliyse bizim için de o denli önemlidir. Eğer hepimiz sandık başına gidip oyumuzu kullanırsak hükümetin senatoda çoğunluğu ele geçirme şansı azalabilir. Böylelikle bizim aleyhimizdeki kanunları parlamentodan geçiremez. Ayrıca , hem mecliste, hem de senatoda azınlık konumuna düşeceği için prestij kaybına uğrar.

Unutmayalım bu seçimde her oy, iki oy sayılıyor. Biri eyalet meclisi , diğeri ise Senato için. Oyunu esirgeme. Sandık başına git ve oyunu çocuklarının, hepimizin geleceği için kullan.

15 Mart’ta farklı partilerden seçime girecek olan Türk adaylar

Noord Holland

Süleyman Koyuncu (DENK), Ayşe Konuksever (DENK), Bilgin (FvD), Banu Bulucu (GL), Yeter Akın (GL), Kıvılcım Özmen (GL), Ayşe Er (GL), Yeliz Yıldız (GL), Asiye Güngörmez (VVD), Emre Kanık (D66), Mahmure Çakıroğlu (Kuzey Hollanda, D66), Binnur Zengin (PvdA), Kıvılcım Pınar (PvdD), Sibel Özoğul-Özen (SP), Barış Ermiş (SP), Erdoğan Şahin (DENK), Şebnem Pancar (DENK), Khaan Kük (DENK), Dilek Avşar (Nederland met een PLAN), Mehmet Uygun (AWP voor Water, Klimaat en Natuur),

Zuid Holland

Funda İleri (DENK), Mehmet Safranti (DENK), Bal (FvD), M.U. İrfan (FvD), Sinan Özkaya (GL), Bülent Ünlü (GL), Mediha Aktaş (GL), Ali Koçak (PvdA), Emin Başoğlu (SP), Theo Çoşkun (SP), Metin Çelik (DENK), Tahsin Çetinkaya (DENK), Enes Ayhan (DENK) ve Salih Akça (DENK)

Utrecht

Tahsin Bülbül (DENK), Mahmut Sungur (DENK) Ali Karataş (GL), Yasin Elmacı (D66), Harun Keskin (PvdA), Ersin Bölükbaş (PvdA), Bülent Işık (PvdA), Kemal Koyuncu (PvdA), İskender Şimşek (DENK), Gökhan Çoban (DENK), Miraç Usta (DENK)

Flevoland

Tarık Şahbaz (PvdA)

Gelderland

Melih Uzun (D66), Abdurrahman Çetintaş (SP), Melih Uzun (D66)

Groningen

Fatih Yozgat (Geroninger Belang)

Limburg

Beşir Karabacak (CDA), Sedai Bayraktar (SP), Turgut Çelebi (Lokaal Limburg), Tuğba Özkaya (Lokaal Limburg), Ali Çakmak (GL),

Noord Brabant

Murat Memiş (SP), Gül Tevkir (D66), Sedat Yılmaz (D66), Yeliz Doğan (GL), Ufuk Kahya (GL), Osman Çiftçi (PvdA), Yasin Torunoğlu (PvdA), Nevzat Karakuş (Lokaal Brabant), Taner Karaaslan (VVD), Selin Karar (GL), Selçuk Akıncı (GL),

Overijssel

Bakır (FvD), Nahrin Aslan (PvdA), Narda Teke-Bozkurt (PvdA), Deniz Yüksel (PvdA), Cemre Ercan (VOLT),

Zeeland

Nuh Demirbilek (PvdA-GL), Yücel Yurdem (PvdA-GL), Ayşegül Çelik (PvdA-GL),