Yaklaşan Eyalet seçimleri ve Türk partileri


  • Kayıt: 25.03.2015 12:04:00 Güncelleme: 25.03.2015 12:04:00

Geçmişte denenen fakat bir türlü başarı sağlanamayan parti çalışmaları oldu.

 

Daha once kurulan, Duurzaam Nederland,Demokratlar Birliği,Multi + Partisi,Verenigd Arnhem ve Nida Partisi gibi çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu parti çalışmaları oldu.Bunların bir kısmı çalışmalarına devam ediyor.

 

Son seçimlere katılan partilerden başarı sağlayanlar oldu.Nida partisi ve kısmen başarılı olan Multi + Partisi gibi.İşte bunlara yeni bir parti daha eklendi.

 

Hollanda’da kasım ayında iktidar ortağı İşçi Partisi’nden (PvdA) ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu yeni bir siyasi hareket kurdu.

 

Bundan sonra “Denk (Düşün)” ismini verdikleri siyasi hareketle mecliste çalışmalarına devam edeceklerini belirten Kuzu ve Öztürk, yaptıkları açıklamalarda , karşılıklı hoşgörü ve saygı çerçevesinde toplumdaki tüm kesimleri kucaklayacakları mesajını verdi.

 

Liderliğini Kuzu’nun yapacağı yeni siyasi hareketin ilk etapta 2017 yılında yapılacak genel seçimlere gireceği bildirildi.

 

Yabancıların uyum sorunun aşıldığını, bu yüzden artık entegrasyon ve göçmen gibi terimlerin kullanılmamasını isteyen Kuzu, işçi göçü çerçevesinde Hollanda’ya gelenlerin burada doğan çocuklarının doğal olarak Hollanda’nın bireyi olduklarını belirtiyor.Kuzu,“Irkçılığı ve ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Hiçbir yerde, özellikle devlet kurumlarında ırkçılık yapılamaz. Onun için ırkçılıkla ilgili bir kayıt sisteminin oluşmasını istiyoruz. Burada ırkçılık içeren sözler ve söylemler kayıt altına alınmalı. Bu yolla ırkçılık yapanların devlet yönetiminde çalışması engellenmeli.”

 

Kuzu, eğitim konusuna büyük önem verdiklerini, ilk ve orta öğretimde Çince, Türkçe ve Arapçanın seçmeli dersler arasına alınmasını istediklerini ayrıca Müslümanlara değil toplumun tüm kesimlerine hitap edeceklerinin belirtiyor.Bizde yeni kurulan Denk Partisine başarılar diliyoruz.

 

Bu sayımızda Uyumdan Sorumlu Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Asscher ile yapmış olduğumuz röportajı ilgi ile okuyacaksınız.

 

Lodewijk Asscher’in sadece Türk medyasından Platform’a konuşmasından dolayı teşekkür ediyoruz.

 

Lodewijk Asscher, olumlu mesajları yanında katılmadığım görüşleri de var.

 

Özellikle Selçuk Öztürk ve Tunahan Kuzu ile alakalı soru sorulmamasını istemesi ise çok sıkıcıydı.Fakat bütün bunların yanında bütün sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdi.

 

İşte bakanın STK lar ile alakalı soruya verdiği cevap;

 

‘’ 60'lı, 70'li yıllarda Hollanda'ya göç eden Türkler tarafından kurulan bu organizasyonlar, Türklerin Hollanda toplumuna entegre olması bakımdan çok önemli bir rol üstlendiler. Beni bu organizasyonlar hakkında endişelendiren nokta; Aktif olan Sivil Toplum Kuruluşları her zaman açık, konuşulabilir ve şeffaf değiller. Tabi ki herkes kendine yakın hissettiği bir organizasyona katılabilir ama organizasyonlar hiçbir şekilde grup baskısı veya bireysel özgürlükleri kısıtlayan davranışlar sergileyemezler. Bu şartlar altında insanlar kendi tercihlerini yapamaz hale gelirler.’’