Türklerde Konut Sorunu


  • Kayıt: 08.06.2015 00:25:00 Güncelleme: 08.06.2015 00:26:00

Konut satın alımı Hollanda’da yaşayan Türkler için son yıllarda kaçınılmaz birihtiyaç haline gelmiş ve gündemlerine iyice yerleşmiştir. Türk toplumunun hemenher kesiminde artık konut alımı ve ipotek konusu konuşulur hale gelmiştir.

 

Her ne kadar seksenli yıllarda, Hollanda konut pazarında yaşanan krizle birlikte,konut sahibi olan Türklerin başına gelenler birinci kuşağı uzunca bir sürekonut edinmeden uzak tutmuşsa da, doksanlı yıllara gelindiğinde konut pazarıyeniden canlanmış, konut satın alanlar büyük kâr etmişlerdir.

 

Hollanda’da yaklaşık olarak 6,5 milyonu aşkın konut ve 6 milyon dan fazla ailevar. Hollanda’da yıllık 90 bin yeni konut yapımına ihtiyaç varken, inşa edilenyeni konut sayısı yaklaşık olarak 50 bin civarında. Otomatikman her yıl 40 binkonut açığı var. Şu anda Hollanda’da konut sıkıntısı çekiyor. Bugünkü verileregöre Hollandalıların yüzde 56’sı, Türklerin yüzde 20’den fazlası konut sahibi.Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkler arasında konut ediniminin iki kat dahaartacağı tahmin ediliyor.

 

Gelecek sayımızda buluşmak dileğiyle..

 

Binlerce ipotekli zorlanıyor

 

Geçtiğimiz yıl içinde aldığı ipoteği kapatmaya çalışan yaklaşık 113 bin kişinin,hemen hemen her ayın sonunda cebinde açık verdiği ortaya çıktı.

 

Kredi Kayıt Bürosu (BKR) tarafından yapılan bir açıklamada, şuanda toplam112 bin 800 kişinin ipotek taksitini ödemede zorlandığı belirtildi.

 

Bir yıl önceye göre bu kişilerin sayısının yüzde 12 oranında artış gösterdiğinibelirten BKR, bu grubun içindeki kişilerin ipotek taksitlerini neredeyse 120gün gecikmeli olarak ödeye bildiğine dikkat çekti.

 

BKR artışa rağmen bu yılın ilk çeyreğindeki rakamları “teşvik edici” olarak değerlendiriyor.Geçtiğimiz üç aylık dönem içinde kuruma başvuru yapanlarınsayısının yaklaşık 500 kişi arttığı ancak 2014’ün ilk çeyreğine göre bu sayınındüşük olduğu belirtiliyor.

 

BKR direktörü Peter van den Bosch, “ilk çeyrek için umut verici rakamlar alınmasınarağmen, 113 bin kişinin büyük mali sıkıntı içinde olduğunun farkındaolmalıyız” ifadesini kullandı. Bir başka değişle bu kişilerin toplamı Dordrechtnüfusu kadar.

 

Hollanda’da kredi başvurusu yapan her vatandaşın bilgisi BKR tarafından MerkezKredi Bilgileri Sisteminde tutuluyor. Bu sistemde ödemelerdeki gecikmelerveya ödenmeyen taksitlerin de kaydı bulunuyor.

 

Konut ile ipotek birbirinden ayrılmaz ikili oluşturduğundan, konut ve ipotek pazarındaalış-verişte bulunurken, o alış-verişin sağlıklı olarak yapılması için dikkatedilmesi gereken hususları Platform okuyucuları için irdelemeye çalıştık.

 

Gelecek sayımızda buluşmak dileğiyle...