Hollanda’nın Lahey’i Yeni Koalisyon Kabinesini Bekliyor !..


  • Kayıt: 02.05.2021 18:06:04 Güncelleme: 02.05.2021 18:06:04

Hollanda’nın Lahey’i Yeni Koalisyon Kabinesini Bekliyor !..

Nejat SUCU

4’üncü Temsilciler Meclisi Seçimini kazanan demisyoner (devrik) Başbakan Mark Rutte’nin kendi yönetim sitili ve biçimi ile güven kaybına uğrasa da muhalefetin çok renkli ve kültürlü olmasını hep birlikte hareket ve birlikte karar alamayacakları kesinlik kazandı.

Belli oldu artık Hollanda muhalefeti “Ne bağcıyı dövebilecek, ne de üzüm yiyebilecek “. Yaralı Mark Rutte, onlarca kriz gibi, yaralıda olsa seçimlerden sonra kendisine karşı güven ve inanç temelinde yaptığı hatalarla yoluna devam etmeye ve yaralarını sarması için kendisine belli ki 2 yıllık bir zaman tanındı.

Gelecek Koalisyon için araştırmacı bilirkişi Tjeenk Willink, Hollanda ‘da kurulacak olasılıklı bir koalisyonu araştırmak için görevlendirmişti (Informateur). Bütün politik partilerle görüşmeler ve gerekli olan toplumunda etkili ve yetkili kişi ve kurumlarla yaptığı araştırmanın sonucunu açıkladı: “Kaptan Mark Rutte yoluna devam edebilir ve kaybettiği kısmı güveni tekrar kazanabilir “

Bu arada, Mark Rutte‘nin çalışmak istemediği partilerden PVV, SP ve Bij1 grupları , Mark Rutte’nın koalisyonunda yer almayacaklarını açıkladılar. Bunun yanında DENK, BBB, Partij voor de Dieren gibi partiler, bir şans daha verilmesini ve kapılarını önceden kapatmadıklarını beyan edenlerdendi. Bu seçimlerden sonra, koalisyona ortak olmak için hazırlıklı olan PvdA ve GroenLinks partilerinide görmek, yeni kurulacak seçimi kazanan Rutte ve Kaag’a yeniden umut verdi.

İşverenler temsilcileri rahatsız Geçen haftalarda, sanki Hollanda’yı yönetmek için temsili hakkına sahip olan partiler “Bağdan üzüm yemek değil de, bağcıyı (Mark Rutte) döğmeye çalıştılar “. Tabii ki bu eylemleri kritik veren ve takip eden muhalefeti yarattı.

İşverenler bir an yeni kabine istiyorlar Var olan Korona pandemisi ve ekonomik ve sosyal krizinin sonuçlarıyla mücadele için ( herstelplan ) Hollanda’da her zaman gözde ve elde olmasalar da, genelde yetkili ve etkili insanlar. İşverenlerin sendikaları bana göre Hollanda Temsilciler Meclisini uyardılar ve bir an önce elde var olan ve hazır Kaptan Mark Rutte ile yola devamını ister gibiydiler. 
İşveren temsilcileri ve sendikalarının Markt Rutte ile iyi temsili ilişkilerinin var olduğu bilinen bir gerçek. Biz yine hayırlı ve uğurlu olsun diyelim Hollanda’ya. Bu arada tüm emekçilerin 1 Mayıs Bayramlarını da kutlarım.