Aktif annenin çocuğu da aktif olur mu?

İngiltere'de 500'den fazla anne ve dört yaşındaki çocukları üzerinde yapılan araştırma, anne fiziksel açıdan ne kadar aktifse, çocuğun da o kadar aktif olduğunu ortaya koydu.


  • Kayıt: 26.03.2014 08:38:00 Güncelleme: 26.03.2014 08:38:00

İngiltere'de 500'den fazla anne ve dört yaşındaki çocukları üzerinde yapılan araştırma, anne fiziksel açıdan ne kadar aktifse, çocuğun da o kadar aktif olduğunu ortaya koydu.
Cambridge ve Southampton Üniversitesi'nden araştırmacılar anne ve çocukların nabızlarını yedi gün boyunca gözlemledi.
Pediatri dergisinde yayımlanan araştırmada çocukların düşünüldüğü gibi "doğaları gereği" faal olmadığı ve anne ve babaların çocukların sağlıklı egzersiz alışkanlığı edinmesinde büyük bir rol oynadığı sonucuna varıldı.
Çalışma kapsamında Southampton'da yaşayan 554 anne ve çocuklarının yedi gün boyunca özel cihazlarla sürekli nabız ve hareket değerleri ölçüldü.
Katılımcılara takılan bu özel cihazlar uyurken ve havuzda su sporları yaparken bile çıkarılmadı.
Araştırmayı yapan Pediatri uzmanlarından Kathyrn Hesketh, toplanan verilere göre anne ve çocukların fiziksel aktiviteleri arasında doğrudan ve olumlu bir ilişki olduğunu belirtti.
Hesketh, "Anne aktifleştikçe, çocuk da o kadar aktifleşiyor. Ancak bu çalışmayla aktif çocukların annelerini peşlerinden koşmaya zorlayıp zorlamadığını anlamak imkansız. Büyük olasılıkla birinin aktivitesi diğerininkini de etkiliyor" dedi.
Hesketh ayrıca annenin sıkı egzersiz yaptığı her bir dakika başına, çocuğun da aynı düzeydeki aktiviteden yüzde 10 daha fazla faal olduğunu söyledi.
Yani anne her gün bir saat aktifse, çocuk altı dakika daha fazla aktif oluyor.
Kathyrn Hesketh, bu küçük farkların önemsiz gibi görünebileceğini ancak bir ay ya da bir yılda kayda değer düzeye ulaşabileceğini vurguladı.
Annelerin fiziksel aktivite düzeyini etkileyen unsurlar arasında çalışıp çalışmadığı ve başka çocuklarının olup olmadığı da etkili.
Araştırmada kadınların anne olduktan sonra fiziksel faaliyetlerinde azalma görüldüğü ve sıklıkla annelik öncesi düzeylere geri dönülmediği de vurgulandı.
Annelerdeki bu fiziksel aktivite azalmasının daha sonra küçük çocuklarını da etkileyebileceğine dikkat çekildi.