Meral Polat: Holding Olduk !

 

Meral Polat: Holding Olduk !


  • Kayıt: 10.02.2014 14:42:00 Güncelleme: 11.02.2014 17:23:00

Okul öncesi dönemde çocuğun temel gereksinimlerinden birtanesi de oyun ve arkadaşlık ortamıdır. Aileler, çocuklarının gelişimi için oyun ve arkadaşlığın doğal ortamı olan kreşlerden destek almalıdır. Kreş seçerken en doğru kararı siz verirsiniz. İhtiyaç ve beklentilerinize uygun bir seçim yapmalısınız ki, çocuk uyum sorunu yaşamasın.

Bazı yuvalar eğitime, bazı yuvalar sosyal, duygusal gelişime veya davranış kurallarının oturtulmasına daha fazla ağırlık verir. Ama bütün gereksinimlere cevap verebilen, kreş sayısı fazla değildir.

Zonnehoekje Kreşler zincirinin sahibi Meral Polat ile önemli olduğunu düşündüğümüz bir röportaj gerçekleştirdik. Bu röportajın çok önemli olan kreş seçiminde sizlere yardımcı olacağını umuyoruz.

 

İlk olarak kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Meral Polat. Yaklaşık 10 sene önce küçük bir kreş açarak bu sektöre adım attım. Asıl mesleğim muhasebecilik ama şu an eğitimci olarak gerekli olan bütün diplomaları almış bulunuyorum.

İlk açtığım kreşi dört sene işlettikten sonra, altı sene içerisinde dokuz kreş daha açtım. Şubelerimiz; Amsterdam, Alkmaar, Hoorn ve Haarlem'de bulunmaktadır. Bu şubelerde çalışan bütün personelimiz eğitimli ve işinin uzmanı insanlardan seçilmiştir.

 

Şu an kaç tane kreşiniz var?

Toplam 10 tane kreşim var. Amsterdam Osdorp'ta ''De Kikker school'’un ek binasında yeni bir yer daha aldık.

 

Bu yeni yerden bahseder misiniz?

Amsterdam Osdorp'ta kreşimizin hemen arkasında bulunan ''De Kikker'' isimli okulu satın aldık. Toplam 600 metrekare alana sahip ve şu an tamir aşamasında. Bu aşamayı atlattıktan sonra gerekli olan yerlere başvurup, bütün izinlerimizi alacağız. Bütün işlemler yaklaşık altı ay kadar sürecektir.

Binanın 400 metrekaresini kreş olarak, geriye kalan 200 metrekaresini de ofis, mutfak v.b şekilde kullanmayışünüyoruz. Ortalama 80 çocuğa hizmet verecek şekilde tasarlanacak. Dört sınıfta 20 kişilik gruplar halinde okul sonrası toplam 80 çocuğun bakımını üstleneceğiz.

 

 

Kreş seçerken hangi özellikler aranmalı? Nelere dikkat edilmelidir?

Eğitim kadrosunun yeterliliği çok önemlidir. Bakıcı, çocuk gelişimi ve eğitimi ders proğramını takip etmiş, çocuk yetiştirme kursuna gitmiş olmalıdır.

Bununla beraber, binanın fiziki şartları çocuk için uygun mu? Yuvanın bir proğramı, felsefesi ve amacı var mı? Çocuklar yeterince gözlemleniyor mu? ve Kreş yönetiminin ebeveynlerle iletişimi nasıl? gibi sorulara cevap aranmalıdır.

 

 

 Çocukların sağlığı bizim için çok önemli !

 

Beslenme nasıl olmalıdır?

Kreşlerde beslenme, güvenlik ve sağlık konuları büyük önem taşır. Bunların veli tarafından gözlemlenmesi, kalitesinin sorgulanması ve kreş yönetimi ile paylaşılması gerekir. Örneğin, cocuklara verilen yiyeceklerde besin değerleri gözetiliyor, çöpler düzenli boşaltılıyor, hijyene önem veriliyor olmalıdır. Ayrıca güvenlik önlemleri alınmış olmalı ve tüm personel acil bir durumda ne yapacağını biliyor olmalıdır.

Bazı kreşler öğünleri sadece ekmek veya krakerle geçiştiriyor. Bizim anlayaşımıza göre bu hatalı bir yaklaşım. İlk olarak saat dokuzda çocuklara meyve servisi yaparak güne başlıyoruz. Özel ahçılarımız, günlük besin değeri yüksek yemekler pişiriyor. Öğle yemeğini yiyen çocuklar, ya uyuyorlar ya da bazı aktivitelerde bulunuyorlar. Saat üçte salata, kraker gibi ara öğün veriliyor.

Çocukların sağlığı bizim için çok önemli. Bütün ürünlerimiz ''helal'' olup, mutfak için gerekli olan alışverişi ya eşim ( Nail Genç) yapar ya da bizzat ben yaparım.

 

Sizi diğer kurumlardan ayıran özellikleriniz nelerdir?

Diğer kreşler günde 11 saat hizmet verirken, biz 12 saat hizmet veriyor ama 11 saat ücreti talep ediyoruz. Ayrıca, vardiyalı çalışan ebeveynlerin çalışma saatlerine göre esnek, ayarlanabilir hizmet sunuyoruz. Örneğin; Vardiyalı çalışan velinin bizimle 3 günlük kontratı var. Veli, iki hafta önceden bize çalışma saatlerini ve günlerini bildirirse, ona göre bakım hizmetimizi ayarlıyoruz.

Zonnehoekje artık holding oldu. Polat Holding altında iki tane BV çalışıyor. Bu BV'lerden bir tanesine eşim ortak, diğeri benim. Anlayacağınız gibi bir aile şirketiyiz.

 

 

Başarımın sırrı, perde arkasında olmamaktır.

 

Okul sonrası size emanet edilen çocuklar için ne gibi aktiviteleriniz var?

Amsterdam'da okul sonrası hizmet veren hiçbir kreş (Buitenschoolse opvang) çocuklara sıcak yemek vermiyor. Ama bizde, çocuklar okuldan geldiği an, sıcak yemekleri hazır oluyor.

 Çok önemli bir nokta; Çocukları içeriye kapatıp, eve gidene kadar orada bekletmiyoruz. Bütün masrafları bize ait olmak üzere, kickboks, yüzme dersleri, dans ve müzik eğitimi gibi aktiviteleri çocuklara sunuyoruz.

Örneğin; Çocukları özel minibüsümüze bindirip yüzmeye götürüyor, soyunmalarına ve giyinmelerine yardım ediyor, 45 dakikalık ders sonrasında tekrar aracımıza bindirip, güvenli bir şekilde kreşimize getiriyoruz.

Okulların tatil olduğu dönemde çocuklar sabah sekizde getiriliyor. Aynı şekilde çocukları içeriye kapatmak yerine, Artis, Ballorig, museum, theater gibi özel yerlere götürüyoruz. Çocukların gelişimi, eğitimi için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz.

 

Meral Hanım küçük bir kreşle başlayıp, kısa sürede holding olmak büyük başarı. Bu başarıyı neye borçlusunuz?

Başarımın sırrı, perde arkasında olmamak. Çocuklarını bize emanet eden bütün ebeveynler beni tanır. Onlarla her zaman sıcak ilişki içerisinde olmuşumdur. Haftanın beş günü kreşte bulunurum ve görüşmek isteyen herkese zaman ayırır, onları dinlerim.

Hiçbir zaman patron olmadım. Personelimle birlikte, onlardan biri olarak çalıştım. Temizlikten tutun da eğitime varıncaya kadar herşeyi yapıyorum. Yaptığınız işin hakkını vermeniz çok önemli. Bu arada eşimin bana vermiş olduğu desteği, unutmamam gerekiyor.

 

 

 

Savaş Büyük Tipi