NE BÜYÜKLÜKTE EKONOMİK SARSINTI BEKLİYOR HOLLANDA?


  • Kayıt: 10.03.2022 08:07:47 Güncelleme: 10.03.2022 08:07:47

NE BÜYÜKLÜKTE EKONOMİK SARSINTI BEKLİYOR HOLLANDA?

Ali Develioglu

Devlet Merkezi Plan Bürosu`na göre bu yıl Hollanda`da alım gücü son 40 yılın en büyük düşüşünü yaşayacak! Geçen yıl başlayan yüksek enflasyona şimdi bir de Ukrayna olayı eklendi. Başbakan Rutte yeni hükümetin alım gücünü koruma sözü veremeyeceğini açıkça söyledi. Rutte medyaya açıklamasında alım gücü düşüşünü olsa olsa birazcık hafifletebileceklerini belirtti.

Plan Bürosu`na göre bu yıl alım gücü yüzde 3,5 oranında düşebilecek, enflasyon ortalama yüzde 5,2 civarında gerçekleşecek, büyüme hızı yüzde 3,5`ten 2023`te yüzde 1,7`ye inecek. Işsizlik oranı, bazı sektörlerdeki açığa rağmen, bir yıl içinde yüzde 4,3`e doğru yavaşça yükselişe geçecek.

Özetle Plan Bürosu karamsar bir tablo çiziyor ama bu tahminde daha henüz Ukrayna sorununun muhtemel kötü etkileri hesaba katılmamış! Büro, Avrupa`da ihtiyacın yarısına yakınını karşılayan Rus petrol ve gazı ithalatının durması halinde fiyat artışlarından dar gelirlilerin büyük zarar görebileceklerini de kaydediyor. ABD ve AB`nin Rusya`ya karşı rekor düzeye varan ambargoları Avrupa`da yaşayan bizleri çok kötü vuracak.

Merkezi Plan Bürosu olumsuz gelişmeleri hep `yumuşatarak`, `paniği hesaba katarak` verir. Bu yüzden bu rakamlar kanımızca gerçeğin sadece bir kısmını ifade ediyor. Genel beklenti, Ukrayna olayının etkisinin Plan Bürosu`nun açıklamasından çok daha kötü olacağı şeklindedir. Dünkü Hollanda gazeteleri onlarca yıldır görülmemiş boyutta bir `ekonomik çöküntü`nün yaklaştığını baş manşet yaptılar. Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşları böyle bekliyormuş.

Bu uluslararası finans kuruluşları panik yaratmamak için genelde pek böyle kötü beklentiler açıklamaz! Demek ki Ukrayna olayından sonra Rusya`yı ekonomik açıdan batırma politikalarının, önce Avrupa`yı vuracağını hemen farkettiler! Enerji darlığını, yeşil enerjiyle 10 yılda aşarız gibi laflar ortalıkta dolaşmaya başladı ama söyleyenlerin kendileri bile buna inanmıyor, sadece ortalığı yatıştırma çabaları bunlar.

Yalnızca petrol ve gazın kesilmesinin yaratacağı bir ekonomik krizle kalmıyor üstelik beklenti. Avrupa`nın ihracatını da vuracak ABD ambargoları. Küresel pazar daralması yaşanacak. Enflasyon pandemi döneminde ABD ambargoları nedeniyle zaten hızlanmaya başlamıştı, muhtemelen zirve yapacak. Altın fiyatları tırmanışa geçebilir. Ayrıca Rusya ve Ukrayna dünyanın buğday ve yağ deposu, ithalat kesilirse bu ürünlerde ciddi sıkıntı baş göstere bilir!

Muhalif partiler dün yeni Rutte hükümetine `oyalanmayı bırak` çağrısında bulunarak , hızlı alım gücü düşüşüne karşı `acil önlem paketi` hazırlamaya çağırdılar. Belediye seçimleri arifesinde muhalif partilerinin eleştirileri daha da sertleşebilir.

Bütçe açığı tırmanışa geçebilir. Enflasyon 70 yıldır ilk kez yüzde 15`i bile aşabilir! Petrolün bir yıl önce 50`nin altında olan varil fiyatı 300 doları aşabilir!

Ama Rusya`ya karşı, ABD`nin başını çektiği kışkırtıcı ambargolardan vazgeçilir, Ukrayna`da bölgemiz masaya oturup barışı sağlarsa, durum düzelebilir.

Göçmenler böyle durumlarda her zaman en fazla etkilenecek kesimi oluşturur. Şimdi Ukrayna ambargolarının yaratabileceği ekonomik depremi pür dikkat izleme ve anlama dönemi.