PKK vs IS


  • Kayıt: 19.01.2015 21:17:00 Güncelleme: 19.01.2015 21:17:00

De uitkomsten van onderzoeksbureau Motivaction hebben voor veel onrust gezorgd. Volgens het onderzoek van Motivaction, verricht onder 300 Turks-Nederlandse jongeren, zouden 80% van de Nederturkse jongeren IS steunen. IS (of Islamitische Staat) is een terreurgroep die actief is in Syrië en Irak.

 

Het onderzoek heeft echter twee hele grote zwakke punten: zo is de methodologie niet goed uitgevoerd en ontbreekt de achtergrond c.q. context van het onderzoek. Als we beginnen met de methodologie, dan kunnen we meteen al stellen dat 300 Nederturkse jongeren niet representatief zijn voor de bijna half miljoen Turken in Nederland. Het onderzoek heeft dus een erg generaliserende conclusie waar nog flink op aan te merken. Ten tweede is het onderzoek ook niet goed uitgevoerd. Het onderzoek is deels in 2011 en deels in 2014 uitgevoerd. IS was in 2011 nog lang niet zo bloedig bezig als nu, wat de huidige situatie niet goed weergeeft. Ten derde hebben de Nederlandse onderzoekers op twee plekken het onderzoek uitgevoerd: een moskee en een winkelcentrum. Nu is van belang om te weten welke moskee dit dan was, en wat voor een moskee dit dan was. In dit geval kon de conclusie dus hoogstens de visies van de Nederturkse jongeren van die moskee weergeven, daar Turkse moskeeën in Nederland qua visie en ideologie veel van elkaar verschillen. Zo is een Diyanet-moskee qua visie en ideologie, zeer anders dan een (pak hem beet) Milli Görüş-moskee. Dit aspect is helaas niet meegenomen. Ten vierde gaven de onderzoekers aan dat ze in het winkelcentrum jongeren waarvan zij dachten dat ze zich “op basis van uiterlijke kenmerken tot hun doelgroep behoorden”, hebben benaderd. Als we in ons achterhoofd houden dat de gemiddelde Nederlander (helaas) het verschil tussen een Afrikaanse Marokkaan en een Aziatische Turk niet kan zien, dan kan dit deel van het onderzoek hoogstens de conclusie hebben dat “300 jongeren die er ‘allochtoons’ uitzien, IS steunen”. Waarom dit marginale en slecht uitgevoerde onderzoek dan toch zo een generaliserende conclusie heeft gekregen, is erg frappant te noemen. De onderzoekers zelf menen dat niet zij, maar PvdA-minister Asscher die conclusie heeft getrokken.

 

Nu is de tweede zwakke kant van dit onderzoek, dat de achtergrond c.q. context geheel ontbreekt. Voor de gemiddelde Turk, dus ook de Nederturk, is IS onlosmakelijk verbonden met de strijd in Ayn al-Arab (een stad in Noord-Syrië welke door de Koerden ‘Kobani’ wordt genoemd). In Ayn al-Arab strijdt IS tegen PKK en andere Koerdische organisaties. Voor veel Turken is PKK te vergelijken met Osama bin Laden’s Al-Qaida en daar hebben ze zeker wel een punt. Sinds zijn oprichting in 1978 heeft de PKK al ruim 50.000 onschuldige (vooral Turkse) burgers koelbloedig gedood. De eerste aanslag van PKK was in 1979 waarbij een 8-jarig jongetje wreed om het leven werd gebracht. Dit moest een signaal zijn aan zijn vader Mehmet Celal Bucak welke van Koerdische komaf was maar namens Turkije in het parlement plaatsnam. Dit was volgens de PKK hoogverraad aan de Koerden in Turkije. Qua bloeddorst, wreedheden en geweld is PKK dan ook zeker één van de gevaarlijkste terreurorganisaties ter wereld te noemen. Turken zijn zich hier erg goed van bewust en hebben al bijna 40 jaar last van de terreuraanslagen van de PKK.

 

IS is wat dat betreft nog redelijk nieuw en heeft ‘pas’ enkele tientallen tot honderden Turken om het leven gebracht. Maar IS heeft ook veel Turken vrijgelaten, een recent voorbeeld waren de 49 Turkse diplomaten en hun gezinnen in Mosul. PKK staat er echter om bekend dat het zeer wreed optreedt tegen Turken en geen gevangenen maakt. De gemiddelde Turk ziet daarom een groter gevaar in PKK dan IS, omdat IS geen anti-Turks karakter heeft en Turken daar meer ‘als omstanders’ gedood worden. De PKK echter richt zich specifiek op het doden van Turken en staat bekend om hun ultranationalistische en extreemorthodoxe anti-Turkse sentimenten.
Met andere woorden: de gemiddelde Turk (ongeacht of hij of zij in Nederland wonen of niet) heeft veel meer te vrezen van de terreuractiviteiten van de PKK dan van IS. In dat opzicht zien veel Turken de strijd van IS tegen PKK als een opluchting omdat IS de kracht van PKK in veel opzichten weet te breken. Van deze twee ‘kwaden’ is IS derhalve de minst ergste voor de gemiddelde Turk. Waarom dit compleet genegeerd is door Motivaction, is mijn overpeinzing van deze maand…

 

Drs. Armand Sag

 

Bestuursvoorzitter Instituut voor Turkse Studies www.turksestudies.org
&
Historicus en turkoloog www.armandsag.nl