Huizen Belediye Başkanı Niek Meijer: Caminizi gizliden araştırma yapmayı bırakın, şüphe dahi duymuyoruz

Platform Dergimiz adına Huizen Belediye Başkanı Niek Meijer’e, Belediyenin gizli olarak Cami Araştırmasını sorduk...


  • Kayıt: 05.11.2021 14:43:55 Güncelleme: 05.11.2021 14:46:08

Platform Dergimiz adına Huizen Belediye Başkanı Niek Meijer’e, Belediyenin gizli olarak Cami Araştırmasını sorduk.

Hollanda‘da bazı belediyelerin Müslümanlara ait kurumları gizlice araştırdığı ortaya çıktı. NRC gazetesinin haberinde ülkede en az 10 belediyenin camiler, cami imamları, cami dernek yöneticileri ve cemaatteki etkin kişilere ilişkin gizli araştırma yaptırdığı iddia edildi.Habere göre araştırma yürüten belediyeler arasında Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal ve Ede yer aldı.

Bizde araştırma yaptırdığı iddia edilen ve adı geçen Huizen Belediye Başkanı ile dostane bir şekilde söyleşi gerçekleştirdik...

Belediye Başkanı Niek Meijer, sohbete başlarken kahveleri kendi elleriyle servis etti.

Başkan, konuşmaya başlamadan önce, “öncelikle ortaya atılan böyle bir iddiayla, bizim uzaktan yakından ilgimiz yoktur. Bunun altını çizmek isterim” diyerek konuşmaya şöyle devam etti:

“Sayın Sedat Tapan, ben Huizen Belediye Başkanı olarak atandım. Daha görevi teslim almadan önce sizin Selimiye Camiinde bir programınız vardı ve benimde katılmama müsaade ettiniz. Hatta o gün sizinle tanıştık ve size ileride sizlerle güzel çalışmalar yapacağız, sizinle sıkça görüşeceğiz, demiştim.

Gerçekten Selimiye Camii yönetimleriyle samimice çalışmalarımız oluyor. Şimdiki yeni yönetimle de güzel diyaloğumuz var. Caminizi gizliden araştırma yapmayı bırakın, şüphe dahi duymuyoruz. Sizin her şeyiniz şeffaf, her şey ortada. O yüzden sizin gözünüzün içine bakarak söyleyebiliyorum”. 

Bizim Belediyede olduğu gibi her belediyenin, kendi güvenlikleri açısından birtakım araştırmaları olur. Bunu saklamıyorum. Geçmişte de birtakım araştırmalar yapılmıştır. Yalnız, bunu iyi anlamak gerekir.

Hollanda gündeminde bizim Huizen kentinden, Terör örgütlerinin saflarına gönüllü olarak bazı insanların katıldığı söylentileri çıkmıştı. Bizim belediye de kendi inisiyatifini kullanarak bu gibi insanları tespit etmek amacı ile bir araştırma yapmıştır. Bunu inkâr etmiyoruz, buda bizim yetki alanımıza giriyor. Bu konu ile alakalı çıkan haberlerde bunları kastediyorlardır.

Bazı Belediye meclislerinde bu araştırmanın detaylarının mecliste açıklanmasını talep ediyorlar. Bu kanunen mümkün olmuyor, araştırma dosyalarının içinde kişilerin isimleri vardır. İnsanların kişisel haklarını korumak amacıyla bunu kamuoyuna açıklayamıyorum. Bu da belediyede gizlilik kapsamına giriyor dedi.

Bu konu bizleri yeterince üzmüştür, oysa ibadet yerlerine büyük saygımız vardır. 

İnsanların, Refahla ibadetlerini yapabilmelerini sağlamakta bizim sorumluluğumuzdadır, diyen Başkan Meijer, bir ara sana bir şey daha söylediğimi hatırladım, diyerek anlatmaya devam ediyor.

“Huizen Selimiye Camii iki toplum arasında köprü görevi yapmaktadır. "Verbinding". Bağlantı kurmamıza yardımcı oluyor. Geçtiğimiz yıllarda bizim belediyenin öncülüğünde "Verbinding”, ‘Bağlantı’ temalı iftar programı organize etmiştir. Bunlar küçük birer örnektir” diyerek “biz, Huizen kentinde barışçı ve dostane bir şekilde yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Röportaj: Platform / Sedat TAPAN